Van Overtveldt volgt beursevolutie met ‘volle aandacht’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Foto: REUTERS

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) volgt met 'volle aandacht' de evolutie op de internationale aandelenbeurzen, en in het bijzonder de stijging van de wisselkoers van de euro.

De forse daling van de beurzen is 'uiteraard' geen goed nieuws voor het geheel van de economie, zegt de minister. Al verhoogt het herstelbeleid van de federale regering de weerstand van onze economie 'in belangrijke mate', verzekert Van Overtveldt.

Redenen

De minister ziet meerdere redenen voor de scherpe terugval van de markten. Hij citeert onder meer het probleem China, 'waar men nu echt de limieten bereikt van een beleid dat steunt op bijna exponentiële groei van kredieten en schuld'. Ook meent hij dat aandelenkoersen niet altijd meer aansloten op realistische groei- en winstperspectieven van de ondernemingen.

Daarnaast spelen volgens Van Overtveldt ook de structureel zeer lage rentevoeten, zowel op korte als op langere termijn, waardoor investerings- en beleggingsgedrag vreemde richtingen kan uitgaan. 'Voeg daar ook nog een rist geopolitieke onzekerheden en het door de beslissing tot verkiezingen weer aangewakkerde Griekse probleem aan toe en het plaatje raakt compleet', luidt het.

Euro

De minister heeft in het kader van deze financieel woelige periode bijzondere aandacht voor de stijging van de wisselkoers van de euro. Ons land heeft een zeer open economie en een stijgende euro drukt op de exportmogelijkheden en -rendabiliteit.

'Gelukkig nam de regering reeds diverse maatregelen ter bescherming van ons internationaal concurrentievermogen (indexsprong, verlaging werkgeversbijdragen). Deze ingrepen creëren niet enkel jobs, ze beschermen ook bestaande jobs tegen de gevolgen van een afkalvende concurrentiepositie', aldus Van Overtveldt.

Meteen wijst de minister er op dat de regering net voor het zomerreces de begrotingscontrole voor 2015 en -opmaak voor 2016 afrondde en een akkoord over de taxshift bereikte. 'Daadkrachtig beleid en een visie op lange termijn heeft wel degelijk een positief effect op het internationale vertrouwen in onze economie. Het komt er nu op aan snel en vastberaden verder te gaan op het ingeslagen pad', besluit Van Overtveldt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in