Kyrgios krijgt nog extra straf voor schandalige provocatie Wawrinka
Foto: AFP

De spelersorganisatie ATP heeft Nick Kyrgios maandag een bijkomende voorwaardelijke straf opgelegd voor zijn provocaties aan het adres van Stan Wawrinka tijdens een wedstrijd in Montreal. Als de 20-jarige Australiër, 37e op de wereldranglijst, zich in de nabije toekomt weer misdraagt, zal hem dat vier weken schorsing en een boete van 25.000 euro kosten.

Twee weken terug liet Kyrgios op het ATP-toernooi van Montreal van zich spreken toen hij in de tweede ronde zijn tegenstander Wawrinka (ATP-5) beledigde tijdens de wedstrijd. ‘Kokkinakis heeft het met je vriendin gedaan. Sorry dat ik je dat moet vertellen, vriend’, zei Kyrgios tussen twee punten in. De opmerking ging over de Kroatische tennisster Donna Vekic (WTA-129), die gelinkt wordt aan zowel Wawrinka als aan Kyrgios’ landgenoot Thanasi Kokkinakis (ATP-70).

De ATP bestrafte Kyrgios voor die opmerking eerder al met een boete van 10.000 dollar. Bovendien moest Kyrgios nog eens 2.500 dollar extra ophoesten omdat hij een ballenjongen onheus bejegende. De ATP heeft het onderzoek nu afgerond en vindt een bijkomende voorwaardelijke straf wenselijk. Die wordt effectief als Kyrgios zich de komende zes maanden opnieuw schuldig maakt aan verbaal of fysiek geweld of als hij in die tijdsspanne 5.000 dollar aan boetes verzamelt.

‘Dit incident heeft onze sport in een slecht daglicht gesteld’, verklaarde Gayle David Bradshaw namens de ATP. ‘Nick heeft wel spijt betoond. We hopen dat hij hier iets van leert en dat hij nu begrijpt dat hij in woord en daad een verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de ATP Tour en de andere spelers. Het is met dat in gedachten dat we een voorwaardelijke sactie opportuun vinden. Zo krijgt hij door zich goed te gedragen de kans om een bijkomende straf te ontlopen.’