REACTIES. ‘Vreemd dat liberale premier oproept om vrijheid te beperken’
Meyrem Almaci (Groen). Foto: BELGA

Verschillende politieke partijen hebben gereageerd op de verijdelde aanslag op de Thalys in Parijs en het debat over de Schengenzone. Groen en PS waarschuwen dat de vrijheid van verkeer uit het Schengenakkoord gerespecteerd moet worden, Vlaams Belang wil Schengen dan weer volledig opzeggen.

Na de verijdelde aanslag besliste de Nationale Veiligheidsraad om de politie-aanwezigheid op Thalystreinen en internationale stations te verhogen en om meer bagagecontroles door te voeren. Premier Michel verklaarde eventuele aanpassingen van de Schengenakkoorden te willen bekijken.

Linkse oppositiepartijen vinden dat alvast geen goed idee. Voor Groen is het zelfs geen optie ‘Vreemd dat net een liberale premier oproept om de vrijheid te beperken. De oplossing zit in meer Europa, meer data-uitwisseling, meer samenwerking. Niet de vrijheid van de treinreiziger, maar het te vrije verkeer van wapens en criminelen is het probleem. De strijd tegen illegale wapenhandel opvoeren lijkt me een betere strategie dan de Europese fundamenten in vraag te stellen’, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

PS wil extra middelen voor politie en justitie

Volgens de PS laten de Schengen-akkoorden zelf de tijdelijke herinvoering van grenscontroles toe wanneer de nationale veiligheid in het gedrang is. ‘Verder gaan zou het Europa van de vrijheid, waaraan we zo veel jaren gewerkt hebben in gevaar brengen’, zegt europarlementslid Hugues Bayet. De PS ziet meer heil in extra middelen voor de inlichtingendiensten en voor politie en justitie. Ook het CDH vindt dat de regering voldoende middelen moet voorzien voor terreurbestrijding.

‘Het Vlaams Belang vraagt per direct: het herinvoeren van grenscontroles en het opzeggen van Schengen; het stopzetten van immigratie uit moslimlanden; het stopzetten van de pampering en subsidiëring van de islam’, luidt het dan weer in een mededeling van Vlaams Belang. De partij vindt dat de bevoegde Kamercommissie vervroegd bijeen moet komen, een vraag die ook SP.A, FDF en CDH stellen.

N-VA: ‘Spoorwegpolitie meer inzetten voor veiligheid’

Regeringspartij N-VA vindt dan weer dat de spoorwegpolitie zich beter op veiligheidstaken toespitst. ‘De spoorwegpolitie heeft een sectie ‘onthaal’ in verschillende stations, waaronder ook Brussel-Zuid. Deze onthalen worden 7 dagen op 7 gedurende 14 uur bemand door operationele leden. Op jaarbasis presteert de spoorwegpolitie ongeveer 5.000 manuren in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. 34 procent van deze tijd wordt in beslag genomen door het behandelen van aangiftes van verlies of diefstal van papieren’, luidt het.

‘Ik stel me de vraag of het niet efficiënter zou zijn de onthaalfunctie door de lokale politie te laten uitvoeren’, zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote. ‘Zo kunnen de vrijgekomen manschappen van de spoorwegpolitie ingezet worden voor de kerntaak, namelijk de veiligheid van de treinreizigers.’