Peter Sagan heeft voor het eerst in twee jaar nog eens een ritzege in een grote ronde gepakt: de Slovaak van Tinkoff-Saxo pakte de zege in de derde etappe in de Ronde van Spanje door na 158,4 kilometer tussen Mijas en Malaga topsprinters als Nacer Bouhanni en John Degenkolb te kloppen in een massasprint. Jasper Stuyven werd eerste Belg op de zevende plaats, de Colombiaan Chaves blijft leider. De etappe werd gekleurd door een vroege vlucht van acht renners, die op de twee beklimmingen van de dag onder elkaar mochten beslissen wie de volgende drie dagen de bergtrui mocht omgorden.

Wielrennen op Sportwereld.be

De derde etappe tussen Mjias en Malaga (158,4 kilometer) moest een sprintersetappe worden. En zoals de sprinters voor de start hoopten, vertrok al in de eerste meters een vroege vlucht van 8 renners: eerst staken Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Maarten Tjallingi (LottoNL-Jumbo), Walter Pedraza (Colombia) en Martin Velits (Etixx - Quick Step) het vuur aan de lont, Alexis Gougeard (AG2R - La Mondiale), Omar Fraile (Caja Rural-Seguros RGA), Natnael Berhane (MTN-Qhubeka) en Ilia Koshevoy (Lampre-Merida) volgden snel.

Jacht op bergtrui

Op jacht naar publiciteit natuurlijk, maar mogelijk ook naar de bergtrui: wie ze vanavond mocht omgorden, mocht dat zeker tot donderdag blijven doen. Er vallen dinsdag en woensdag immers geen bergpunten te rapen. Grootste kandidaat was de Colombiaan Pedraza, die al tweede stond in dat nevenklassement en door de rode trui van leider Chaves zelfs al in de bergtrui rondreed. Maar op de eerste beklimming van de dag, de Alto de Mijos (3de cat.), kreeg Pedraza de punten niet cadeau: Fraile kwam eerst boven en kwam zo op gelijke hoogte in het bergklassement. Orica-GreenEdge beschermde in het peloton intussen pro forma de rode trui van Chaves, maar liet de Eritreëer Berhane (in het klassement op 3'02" van Chaves) wel virtueel het rood pakken door de voorsprong van de leiders te laten oplopen tot 4 minuten.

Daarna ging de koers tijdelijk op slot, maar Astana zag - na Nibali - toch nog een renner uitvallen: Paolo Tiralongo ging meermaals langs bij de koersdokter voor behandeling aan de verwondingen in het aangezicht na zijn val gisteren, maar kon toch niet voort. Ook Marcus Burghardt tekende overigens niet present, ook de Duitser van BMC kwam gehavend uit dezelfde valpartij en kwam zelfs niet meer aan de start.

Brave jongens, die Vuelta-renners

76 kilometer voor de meet volgde dan de Puerto del León, de enige klim van eerste categorie vandaag. Zestien kilometer lang en gemiddeld niet zo heel steil, maar dat was schijn: een strook van vijftien procent halverwege werd afgewisseld met bijna vlakke kilometers. De leiders begonnen eraan met 4'20" voorsprong op het peloton, en dat bleek ruim voldoende om ook zonder zorgen de top te halen: in de kopgroep haalde niemand het in zijn hoofd te demarreren, enkel de zwakkere klimmers Velits en Kochevoy moesten lossen en werden opgeraapt door het peloton. En ook daar had niemand zin om de zwaardere sprinters eraf te rijden. Voorin kwam Fraile opnieuw als eerste boven en pakte zo zeker drie dagen de leiding in het bergklassement.

Na de Puerto del León zagen de sprintersploegen dat het goed was: de kloof met de leiders was onder de twee minuten gedoken en alle grote namen tekenden nog present in de eerste rijen. Enkel een valpartij voor de Fransman Nacer Bouhanni (Cofidis) en onze landgenoot Tom Van Asbroeck (Lotto-JumboNL) kon even roet in het eten strooien, maar daarna deed de onafwendbare aantrekkingskracht van het peloton op de 6 overgebleven leiders Tjallingii, Chavanel, Gougeard, Fraile, Pedraza en Berhane.

Sprint onafwendbaar

Gougeard en Tjallingii zagen de bui al hangen: op 30 kilometer van de meet gingen ze ervandoor, maar het was vechten tegen de bierkaai. Veertien kilometer voor de streep was ook het verhaal van de laatste vluchters afgelopen: eerst Gougeard en even later ook Tjallingii werden tot de orde geroepen door de sprintersploegen. Met Jérôme Cousin poogde een eenzame Europcar-renner nog een tot mislukken gedoemde poging, maar daarna kwamen de sprinterstreintjes naar voren.

John Degenkolb werd door zijn ploegmaats van Giant-Alpecin perfect afgezet in de slotkilometer, maar de Duitser kon de jump van Peter Sagan en Nacer Bouhanni niet weerstaan. Zo pakt de Slovaak eindelijk nog eens een zege in een grote ronde, de vorige dateerde al van twee jaar geleden toen hij de zevende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam schreef. Het is voor Sagan, in de Ronde van Frankrijk vijf keer tweede en twee keer derde, wel al de negende zege van het seizoen. Eerder won hij een rit in de Tirreno-Adriatico, twee ritten en de eindstand in de Ronde van Californië en twee ritten in de Ronde van Zwitserlanden werd hij nationaal kampioen op de weg en in het tijdrijden.

Jasper Stuyven werd eerste Belg op de achtste plaats, Tom Van Asbroeck werd tiende. De Colombiaan Esteban Chaves (Orica - GreenEdge) blijft leider, hij heeft nog steeds vijf seconden voor op de Nederlander Tom Dumoulin (Giant - Alpecin) en vijftien op de Ier Nicolas Roche (Team Sky). De vierde etappe brengt het peloton dinsdag van Estepona naar Vejer de la Frontera. Na 208 vlakke kilometers, ligt de aankomst op een venijnige klim van anderhalve kilometer.

Top 10:

1. P. Sagan (TCS)
2. N. Bouhanni (COF)
3. J. Degenkolb (TGA)
4. J. Drucker (BMC)
5. M. Richeze (LAM)
6. K. Sbaragli (MTN)
7. M. Docker (OGE)
8. J. Stuyven (TFR)
9. V. Reynes (IAM)
10. T. Van Asbroeck (TLJ)