Olieprijs weer op niveau van 2009
Foto: AFP

De prijzen van sommige grondstoffen zakken tot het laagste peil in jaren. Vooral de olieprijs daalt stevig door de toegenomen bezorgdheid over een wereldwijde groeivertraging.

De prijs van grondstoffen is ingezakt vanwege de toegenomen ongerustheid over de zwakke vraag in China. Het land is de op een na grootste economie en de belangrijkste internationale verbruiker, of het nu om metalen, energie of voeding gaat. De ongerustheid piekte toen China de yuan twee weken geleden devalueerde. Waarnemers zagen daarin een teken dat de economie er nog slechter voorstaat dan verwacht.

De koersen van grondstoffen staan maandag op het laagste niveau sinds zestien jaar. Vooral de prijs voor olie is sterk gedaald. Beleggers, die ongerust zijn over de Chinese economie, kiezen voor veilige beleggingen als goud.

Olie onder de 40 dollar

Maandagnamiddag zakte de koers van een vat WTI-olie, voor levering in oktober, tot 40,45 dollar. WTI geldt als referentie voor de prijzen van Amerikaanse ruwe olie. Een tijdje ging de koers zelfs onder de psychologische grens van 40 dollar. Een maand geleden kostte een vat WTI-olie nog meer dan 47 dollar.

Ook de Europese tegenhanger, de Brent Crude Oil, staat stevig onder druk. De prijs voor een vat van deze oliesoort zakt tot net boven de 45 dollar. Op maandbasis zakte de prijs met zo’n 10 dollar per vat.

Grondstoffen

De Bloomberg-index van grondstoffen, die samengesteld is uit 22 grondstoffen, daalde maandag 1,7 procent tot 86.3542 punten. Dat is het laagste niveau sinds augustus 1999. Behalve energie bepalen ook metalen en landbouwproducten het niveau van deze index.

Goud daarentegen bleef stabiel. Tijdens de handel maandagnamiddag in Singapore daalde een ons goud licht (-0,2 procent) tot 1.1158,1 dollar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in