Juncker: ‘Vluchtelingenkampen in brand steken: dat is niet Europa’
Jean-Claude Juncker Foto: rtr

De Europese lidstaten moeten ‘collectieve moed’ tonen en nu de eerder voorstellen van de Europese Commissie unaniem aannemen. Daar heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker toe opgeroepen in een opiniestuk. ‘Het gaat om mensen als u en ik, alleen zijn zij niet geboren in één van de rijkste en meest stabiele regio’s ter wereld.’

‘We hebben geen nood aan een nieuwe Europese top. De lidstaten moeten de Europese maatregelen aannemen en toepassen op hun grondgebied’, is Juncker streng voor sommige lidstaten. Hij roept nogmaals op tot een sterke, gezamenlijke Europese aanpak.

Daarbij herinnert Juncker aan de maatregelen van de Commissie dit eerder dit jaar niet werden aangenomen door de lidstaten. Zo wou de Commissie 40.000 Syriërs en Eritreeërs vanuit Italië en Griekenland naar andere lidstaten sturen, maar uiteindelijk wilden die er maar 32.000 overnemen.

‘Alle maatregelen moeten snel aangenomen worden door de lidstaten, met inbegrip van zijn die tot dusver terughoudend opstelden’, riep Juncker op. De Commissievoorzitter riep verder opnieuw op tot het opstellen van een Europese lijst van veilige landen. Een tiental jaar geleden probeerde de Commissie al eens zo’n lijst door te drukken, maar veel lidstaten verzetten zich daar toen tegen. Volgende maand komt de Commissie met een nieuw voorstel.

‘Europese principes verdwijnen uit onze harten’

Juncker spreekt zich ondertussen ook uit tegen ‘de wrok, de afwijzing en de angst’ bij sommige Europeanen. ‘Vluchtelingenkampen in brand steken, boten wegsturen bij havens, asielzoekers aanvallen of de ogen sluiten voor miserie en armoede: dat is niet Europa.’ De Commissievoorzitter herinnert die Europeanen eraan dat Europa geen mensen in nood terugstuurt. ‘Deze principes zijn neergeschreven in onze wetten en verdragen, maar ik heb schrik dat ze meer en meer uit onze harten verdwijnen.’

‘Wanneer we het hebben over migratie, dan hebben we het over mensen. Mensen als u en ik, behalve dat zij niet geboren zijn in één van de rijkste en meest stabiele regio’s ter wereld. We praten over mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Syrië, de terreur van IS in Libië of de dictatuur in Eritrea’, aldus Juncker nog.