Pirelli: 'Sebastian Vettel reed te lang met zijn banden'
Sebastian Vettel Foto: Ferrari
Volgens Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli, is bandenslijtage de oorzaak van de klapband van Vettel tijdens de GP van België.

Gisteren ontstond er heel wat commotie over de klapband die Sebastian Vettel had tijdens de voorlaatste ronde van de GP van België. De Duitser reageerde furieus (video) en wees met een beschuldigende vinger richting bandenleverancier Pirelli.  Vettel zei dat hij enigszins geluk had gehad dat de klapband geen 200 meter eerder had plaatsgevonden. Dan zou de klapband in Eau Rouge geweest zijn en waren de gevolgen waarschijnlijk veel erger geweest. 

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery vindt echter niet dat er met een beschuldigende vinger naar Pirelli mag gewezen worden. Hembery liet ook verstaan dat de klapband van Vettel niet te vergelijken was met die van Nico Rosberg tijdens de oefensessies op vrijdag.

'Het is slijtage ... De band was aan het einde van zijn levenscyclus. Wanneer je dat zou doen met eender welke band ter wereld, wanneer hij aan het einde komt, dan heb je hetzelfde probleem,' reageerde Paul Hembery na afloop van de race op de uitlatingen van Vettel. 

Pirelli had echter een vooropgestelde levensduur van 40 ronden voorspeld maar volgens Paul Hembery zijn er allerlei factoren die een invloed hebben op de geschatte levensduur. 

'We hadden verwacht dat de strategieën gebaseerd zouden zijn op twee of drie pitstops, zoals je ook de meerderheid zag doen. Zij (Ferrari en Vettel) dachten overduidelijk dat ze het konden doen met een eenstopper. Er werd een levensduur voorspeld van 40 ronden maar dat is slechts een indicatie en de omstandigheden tijdens de race kunnen dat veranderen. Sommige factoren in de racesport zorgen ervoor dat het geen exacte wetenschap is. Andere teams pakten het overduidelijk anders aan."'

Toen men vervolgens aan Hembery de vraag stelde of Pirelli aan de teams had laten weten dat de levensduur van de banden rond de 28 ronden kon liggen antwoordde de motorsportbaas van Pirelli als volgt: 'Dat is niet iets waar ik weet van heb.'

Sebastian Vettel uitte vrijdag al aan de FIA zijn bezorgdheid over de klapband van Nico Rosberg tijdens de tweede oefensessie. Wellicht lag daar ook de basis voor zijn furieuze reactie na afloop van de GP van België. 

Volgens Paul Hembery mogen beide klapbanden echter niet vergeleken worden.

'Er is absoluut geen gelijkenis tussen beide. Rosberg zijn klapband werd veroorzaakt door een externe factor die een snee in de band maakte. Dit was puur slijtage. Als je naar de beelden kijkt dan zie je ook dat het karkas van de band intact is. Dit was een probleem veroorzaakt door slijtage, vrijdag was een snee in de band,' besluit Hembery (video).

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: