Korea’s ontmijnen opgelopen spanning
Zuid-Koreaanse soldaten bevolken een controlepost aan de grens. Foto: REUTERS
Zuid- en Noord-Korea hebben na marathongesprekken een akkoord bereikt om uit de jongste crisis op het schiereiland te geraken. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Onderhandelaars van beide Korea’s zaten al drie dagen bij elkaar in Panmunjeom. In dat grensdorp werd in 1953 ook de wapenstilstand tussen beide landen ondertekend. 

Het nieuwe conflict tussen de buren ontstond nadat Noord-Korea luidsprekers aan de grens onder vuur had genomen die propaganda-uitzendingen verspreiden. Zuid-Korea vuurde als vergelding artillerie terug. Noord-Korea stelde een ultimatum, dat zaterdag verliep, en dreigde ermee de troepen aan de grens ‘in staat van oorlog’ te brengen.

De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Kim Kwan Jin zei dat het Noorden zijn zelf uitgeroepen 'bijna-oorlogstoestand' wil opheffen en dat het Zuiden zijn luide luidspreker-propaganda aan de grens tegen het Noorden zal stoppen. Bovendien betuigt het Noorden zijn spijt over de verwondingen die twee Zuid-Koreaanse soldaten hebben opgelopen door het ontploffen eerder deze maand van een landmijn in de gedemilitariseerde zone.  

Beide partijen willen ook vanaf volgende maand families die door de Koreaanse Oorlog uiteengerukt werden de kans geven om elkaar weer te zien.