Spencer Stone (23), een van de drie Amerikaanse helden die vrijdag een mogelijk bloedbad op een Thalys-trein verijdeld heeft, was een en al bescheidenheid op zijn eerste persconferentie.

Stone gaf zondagavond samen met zijn vrienden en medehelden Anthony Sadler en Alek Skarlatos (22) een persconferentie op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Sadler en Skaralatos hadden eerder al hun verhaal gedaan, maar Spencer lag tot gisteren in het ziekenhuis. Hij was de eerste die vrijdag op de schutter sprong en raakte zwaargewond aan de duim.

Dit is zijn kant van het verhaal: ‘Ik werd wakker uit een diepe slaap. Mijn vriend Alek zat naast mij, Anthony zat rechts voor mij. Ik keek achterom en zag dat hij (de schutter, red.) een wapen vasthad dat een AK-47 leek te zijn. Het magazijn bleek niet te werken en hij probeerde zijn wapen te laden. Alek tikte me op de schouder en zei: “Let’s go”. Ik tackelde hem, we vielen op de grond en Alek kwam eraan en pakte hem zijn wapen af. Ik nam hem in een wurghouding. Het leek erop dat hij maar wapens bleef bovenhalen. Hij had een handwapen, Alek nam het hem af. Hij pakte een cuttermes en haalde ermee uit. Ik liet hem los, waarna we hem begonnen te slaan terwijl hij zich te midden van ons drieën bevond. En dan kon ik hem weer grijpen en hem bewusteloos wurgen, terwijl Alek hem met zijn wapen sloeg.’

‘Ik vertrouw mijn beide vrienden. Zonder hen was ik dood geweest’, zo zei Spencer nog over zijn heldendaad. Hij bedankt ook alle mensen die nadien geholpen hebben, zoals het personeel van de Thalys en de dokters en verpleegsters in het ziekenhuis, ‘die mijn duim er weer hebben aangezet’.

‘Geen acht magazijnen nodig voor overval’

De drie Amerikanen kregen de vraag waarom ze de tegenaanval inzetten, ‘maar er was geen tijd om te denken, we hebben gewoon gereageerd’, zo zei Skarlatos.

‘De schutter leek klaar om te vechten tot het eind. Maar dat waren wij ook’, vertelde Spencer.

De gearresteerde schutter heeft intussen verklaard dat hij geen terrorist is, maar enkel een overval wilde plegen. ‘Daar heb je denk ik geen acht magazijnen voor nodig’, merkte Sadler op.

Maandagochtend worden de drie Amerikanen ontvangen op het Elysée door de Franse president François Hollande. Ook de Belgische premier Charles Michel is uitgenodigd en zal aanwezig zijn.