Pukkelpop mag op alle vlakken spreken van een topeditie
Foto: BELGA

Nu de laatste festivalgangers de campings ontruimd hebben, blikt de organisatie van Pukkelpop terug op een bijzonder geslaagde editie. “Het was fantastisch”, aldus Chokri Mahassine.

'De vernieuwingen die we op onze verjaardagseditie hebben doorgevoerd, werden duidelijk gesmaakt. Als we afgaan op de vele reacties, waren het publiek, de artiesten, de medewerkers en dus ook wijzelf, uitermate tevreden.'

Eerst en vooral zorgde het schitterende weer voor een memorabele 30ste editie van Pukkelpop. Geen spatje regen, een aangenaam zonnetje, en toch niet te overdreven heet: de droom van iedere organisator. De drankstanden deden gouden zaken. Om uitdroging bij de bezoekers te voorkomen, werd het water aan 1 plus 1 gratis geprijsd.

Tweede meevaller: het lage aantal incidenten. Er was weliswaar het ongeval met de gasfles op de camping, waarbij 7 gewonden vielen. Daarnaast ook nog een tiental mensen die werd afgevoerd na valpartijen of overmatig drankgebruik. Verder bleef het aantal ongevallen, diefstallen, drugsdelicten, valse tickets en klachten over nachtlawaai onder het gemiddelde.

Tevens bijzonder positief onthaald: het muzikale programma. Het niveau lag hoog, ondanks de enorme kwantiteit. Er stonden maar liefst 255 groepen of solo-artiesten op het podium, waaronder 62 Belgische bands. Zij waren samen goed voor 238 uur en 40 minuten muziek.

Met iedere dag 66.000 festivalbezoekers, aangevuld met 35.000 voor de pre-openingsparty, was Pukkelpop 2015 helemaal uitverkocht. Een dynamische menigte, die naast de muziekbeleving zich bezighield met het oprapen van 445.000 bekers en flesjes, het posten van zo’n 20.000 Instagram-foto’s en het versturen van 11.512 tweets met hashtag #pkp15. Ze maakten zo’n 200.000 keer gebruik van de shuttlebussen en gewone busdiensten die De Lijn voor Pukkelpop had ingezet.

Chokri Mahassine begint nu al aan de voorbereiding van volgend jaar. Pukkelpop 2016 zal plaatvinden op 17, 18 , 19 en 20 augustus, ook op de festivalweide in Kiewit.