Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil overleg over opvang in gastgezinnen
Foto: Photo News

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken overleggen over de opvang van erkende vluchtelingen in gastgezinnen. Dat is zondag vernomen bij directeur Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De organisatie ziet ook een grotere solidariteit bij de Vlamingen.

'We merken dat er meer aanbod is van particulieren voor de opvang van asielzoekers', aldus Keytsman. 'Die solidariteit is hartverwarmend.' Zij wijst ook naar verschillende privé-initiatieven op bijvoorbeeld sociaalnetwerksite Facebook. 'Dat is een mooie kans voor de staatssecretaris en de asielinstanties om daarop in te spelen', klinkt het.

Keytsman raadt particulieren die willen bijdragen, aan eens bij bijvoorbeeld de plaatselijke OCMW of opvangcentra te luisteren. Zo zijn er verschillende OCMW’s die vrijwilligers kunnen gebruiken. Daarnaast staat op de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen meer informatie over hoe particulieren kunnen helpen.

De organisatie wil ook overleg met Francken, over de opvang van erkende vluchtelingen in gastgezinnen, maar ook over de besparingen en hoe Vluchtelingenwerk Vlaanderen kan bijdragen om de asielcrisis aan te pakken. 'We willen niemand op straat', aldus Keytsman. 'We willen deel uitmaken van de oplossing.' Een precieze datum voor dat overleg is er nog niet.