IN BEELD. 'Jullie zijn de incarnatie van menselijkheid'
De Franse president Hollande te midden van de vier helden, met hun medaille. Foto: afp

De Franse president François Hollande heeft de drie Amerikanen en de Brit geëerd die vrijdag een aanslag op een Thalys-trein verijdelden. De vier kregen maandagochtend op het Elysée de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding. Ook de Belgische premier Charles Michel was aanwezig, en hij beloofde dat ook ons land de mannen zal eren met een medaille.

'In de naam van Frankrijk wil ik jullie bedanken. De hele wereld bewondert jullie moed', stak de president van wal. 

'Vrijdagavond had een individu beslist om een aanslag te plegen op een Thalys. Hij had voldoende wapens en munitie mee om een bloedbad aan te richten. En dat zou ook gebeurd zijn, mochten jullie hem niet overmeesterd hebben, met risico voor eigen leven', zo zei Hollande aan de Amerikanen Anthony Sadler (23), Alek Skarlatos (22) en Spencer Stone (23) en de Brit Chris Norman (62).

'Jullie gaven een les in moed, in wilskracht, en dus in hoop', klonk het. 'Oog in oog met het kwaad dat we terrorisme noemen, is er het goede, dat we menselijkheid noemen. Jullie zijn daar de incarnatie van.'

 

De Amerikaanse ambassadrice in Frankrijk, Jane Hartley, en de Franse premier Manuel Valls woonden de plechtigheid bij, net als de Belgische premier Charles Michel.  De Belgische premier toonde zich na afloop 'onder de indruk'. 'Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest.'

In de context van de uitreiking raakte nog bekend dat ook ons land de heldhaftige passagiers een eremedaille zal uitreiken. Het koninklijk besluit daarvoor wordt vandaag ondertekend, waarna de vier de eremedaille binnenkort overhandigd krijgen door de ambassadeurs van hun thuisland.