Advocate schutter: 'Hij wilde Thalys overvallen om eten te kopen'
Foto: AFP

Het onderzoek naar de zwaarbewapende man die vrijdag overmeesterd werd op de Thalys van Amsterdam naar Parijs loopt volop. Volgens een anonieme bron dicht bij het onderzoek leefde hij in België en tikte hij zijn wapens in ons land op de kop. Volgens de advocate die hem bij het eerste verhoor bijstond, was hij ondervoed en wilde hij de trein overvallen om eten te kopen.

De naam van de dader - Ayoub El Khazzani - circuleerde al snel. Zijn identiteit is intussen ook bevestigd aan de hand van elektronische vingerafdrukken. De politie gaat ervan uit dat het om een radicale islamist met terroristische plannen gaat, al wijst hij dat zelf van de hand.

Volgens de eerste elementen van het onderzoek ‘leefde El Khazzani in België en is hij in België op een trein gestapt met wapens die hij ongetwijfeld in België heeft gekocht’, vertelde een bron nabij het onderzoek aan het Franse persagentschap AFP. 'En hij had papieren bij zich uit Spanje.'

'Kalasjnikov gevonden in park'

De Marokkaan, die op 3 september 26 wordt, ontkent dat hij terroristische plannen had. De wapens - een kalasjnikov met negen munitiepatronen, een automatisch pistool en een cuttermes - vond El Khazzani naar eigen zeggen in een park, waarop hij besliste ze te gebruiken om de passagiers op de Thalys te beroven. Na die eerste verklaringen werd hij zwijgzamer.

Volgens de advocate die de schutter sprak, was hij vermagerd en zwak. 'Alsof hij ondervoed is', zei Sophie David aan de Franse zender BFMTV. De man zou dakloos geweest zijn. Een andere dakloze zou hem in Brussel gezegd hebben dat de trein tussen Amsterdam en Parijs vol met rijke mensen zat. Daarop zou Ayoud El Khazzani beslist hebben om de trein te overvallen. 

Zijn profiel van radicale islamist doet de onderzoekers echter anders vermoeden. De man stond immers bekend bij de inlichtingendiensten van Spanje, België, Frankrijk en Duitsland. Hadden drie jonge Amerikanen en een Brit hem niet kunnen overmeesteren, dan had El Khazzani wellicht een bloedbad aangericht, denken ook de onderzoekers.

Drugsdealer

El Khazzani leefde zeven jaar in Spanje, van 2007 tot maart 2014. Eerst in Madrid, nadien in Algeciras. Op die plek in Andalusië liet hij zich opmerken met een fors discours ter vergoelijking van de jihad. Hij verdiende zijn kost met tijdelijke jobs en werd meermaals aangehouden voor dealen, aldus een bron bij de Spaanse antiterreurdiensten.

Op basis van informatie van de Spaanse autoriteiten kwam El Khazzani op de radar van hun Franse collega’s. Dat liet toe om hem in Duitsland te lokaliseren toen hij op 10 mei op een vliegtuig stapte richting Turkije. Volgens Spaanse inlichtingen zou de jonge Marokkaan naar Syrië vertrokken en nadien naar Frankrijk teruggekeerd zijn, maar dat ontkent hij dus zelf.