Francken reageert: ‘Asielzoekers krijgen geen geld’
Theo Francken Foto: pn

Op de sociale netwerksite Facebook circuleren sinds enkele dagen berichten die zich beklagen over het feit dat asielzoekers in ons land tot 40 euro per dag zouden krijgen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) herhaalt echter dat asielzoekers in ons land geen geld krijgen.

Een bericht van buschauffeur Daniel Bonheure ging de voorbije dagen vlot rond op Facebook. Bonheure vertelt dat hij momenteel in ziekteverlof is en het moet doen met 860 euro per maand. ‘Nu hoor ik dat iedere vluchteling die naar de OCMW gaat 40 euro per dag krijgt en een kind 26 euro. Dus voor een famillie van man vrouw en 2 kinderen is dat 132 euro per dag en 3168 per maand, plus een woning en alle faciliteiten erbij. Waar moet ik naartoe om 3.000 euro te krijgen?’, vraagt de man zich af.

Het bericht werd meer dan 2.000 keer gedeeld en dus zag staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zich genoodzaakt te reageren. Op Facebook uiteraard .

‘Deze boodschap is ondertussen meer dan 2000 keer gedeeld op facebook. Straf, want er klopt niets van. Asielzoekers krijgen geen geld. Ik heb het al vaak herhaald en zal het blijkbaar nog vaak moeten herhalen. Asielzoekers krijgen GEEN geld. Enkel bed bad brood, materiële opvang dus, geen financiële steun. Het OCMW die in dat bed, bad, brood voorziet, krijgt uiteraard wel geld van Fedasil om in die opvang te voorzien (appartement/huis huren, eten voorzien, administratieve kosten, water, electriciteit, begeleiding ...). Het bedrag dat hiervoor voorzien wordt is ongeveer 40 euro per volwassene en 29 euro per minderjarige. Dat geld gaat dus naar het OCMW maar krijgt de asielzoeker nooit in zijn handen. Dit bedrag is hetzelfde bedrag als onder Maggie De Block en andere voorgangers. Dat is al jaren de regeling. Het zou fijn zijn moest deze rechtzetting ook 2000x gedeeld worden’, schrijft Francken.