Premier Michel: ‘Misschien moeten we Schengenakkoorden aanpassen’
Premier Charles Michel. Foto: Bart Dewaele

Na de verijdelde aanslag op de Thalys vrijdagavond wil premier Charles Michel overleg met zijn collega’s uit de buurlanden. Op de agenda: een aanpassing van het Schengenverdrag.

‘Misschien moeten we de Schengenakkoorden aanpassen’, heeft premier Charles Michel in het Journaal op Een gezegd. Die akkoorden regelen het vrij verkeer van personen tussen de Schengenlanden. Momenteel maken 27 Europese landen deel uit van de Schengenzone.

‘De Schengenakkoorden, die zijn belangrijk voor onze economie en voor onze medeburgers, maar we zijn nu geconfronteerd met nieuwe bedreigingen in Europa en dus moeten we – misschien – naar een aanpassing gaan en naar nieuwe regels om meer opportuniteiten te geven voor de controle van de identiteiten en van de bagage’, zei Michel na de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad over het incident op de Thalystrein.

Vrijdagavond opende een jongeman met een kalasjnikov het vuur op Thalystrein die onderweg was van Amsterdam naar Parijs. Hij werd overmeesterd door drie Amerikaanse militairen in burger en een Britse zakenman . Zo werd een bloedbad voorkomen want de man had negen magazijnen voor de kalasjnikov, een 9mm-pistool, een mes en een flesje benzine in zijn tas.

Dader gesignaleerd aan België en Frankrijk

De dader zou de 26-jarige Marokkaan Ayoub El-Khazzani zijn. Dat meldt de Spaanse krant op basis van een bron bij de Spaanse veiligheidsdiensten. Hij zou in Algeciras hebben gewoond en daarna naar Frankrijk zijn verhuisd.

Nog volgens El Pais bracht de Spaanse politie haar Franse collega’s op de hoogte van het potentiële gevaar van El-Khazzani. De Franse staatsveiligheid zou een zogenaamd dossier ‘S’, waarbij ze een verdachte discreet in het oog houden, hebben opgestart.

Ook België werd getipt over de man. ‘Als de naam die circuleert, wordt bevestigd, dan herhaal ik dat hij door onze diensten was gekend’, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ‘De Spaanse diensten hebben dit individu gesignaleerd omwille van zijn sympathieën voor moslimextremisme.’

Zijn naam is doorgegeven als ‘potentieel jihadistisch’, maar hij stond echter niet bekend als iemand gevaarlijk. ‘U zult begrijpen dat we heel wat van die namen krijgen’, verdedigt Koen Geens. ‘We moeten zo alert mogelijk reageren, maar de mensen weten ook allemaal dat ook hun mobiliteit en privacy belangrijk zijn.’