De schutter in de Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs is geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. Het gaat om de 26-jarige Ayoub El-Khazzani. Hij is naar de Franse hoofdstad overgebracht, naar de kantoren van de antiterreurdiensten.

Volgens de Franse krant Le Monde is de schutter formeel geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. Het gaat om de 26-jarige Marokkaan Ayoub El-Khazzani, zoals het Spaanse El Pais eerder al meldde op basis van bronnen bij de Spaanse veiligheidsdiendsten. 

De man woonde volgens de Spaanse krant van 2013 tot maart 2014 in de Spaanse stad Algeciras. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk. Hij verbleef ook een tijdlang in Syrië. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bertrand Cazeneuve zei ook dat de schutter ook in België heeft gewoond.

De Spaanse autoriteiten hadden hem gesignaleerd als een radicale islamist aan de Franse diensten. Hij maakte het voorwerp uit van een zogeheten S-fiche bij de Franse staatsveiligheid, wat niet noodzakelijk inhoudt dat hij geobserveerd moest worden. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van de 'radicaal-islamitische beweging'.

Ook de Belgische veiligheidsdiensten kregen die informatie van Spanje. Dat heeft minister van Justitie Geens gezegd.

Ontkent terrorisme

Hoewel het motief van de schutter nog niet bekend is, nam het antiterreurparket van Parijs het onderzoek in handen. Dat parket heeft een nationale bevoegdheid. In een eerste verklaring zou de dader wel ontkend hebben dat hij terroristische bedoelingen had, maar volgens de speurders zouden zijn verklaringen geen steek houden. Zo zou hij ook gezegd hebben de tas met wapens gevonden te hebben in een Brussels park. Hij wou de treinreizigers gijzelen voor losgeld.

Volgens de eerste elementen van het onderzoek zou El-Khazzani nooit in de gevangenis hebben gezeten en zou hij niet in het profiel van een crimineel passen.

Ook het Belgische federaal parket opent een onderzoek naar het geweld op de Thalys vrijdag van Amsterdam naar Parijs omdat de dader in Brussel-Zuid op de trein is gestapt. Enkele Belgische onderzoekers zijn ook naar Parijs afgezakt.

 

Man stapte in Brussel op de trein

De verdachte stapte dus op de trein in Brussel. Het federaal parket gaat nu de camerabeelden van het station Brussel-Zuid onderzoeken en familie en vrienden van de man in ons land ondervragen.

Gewapend met een kalasjnikov-aanvalsgeweer, een automatisch pistool, negen patroonhouders en een breekmes, vuurde hij minstens 1 schot af vrijdag net voor 18 uur Belgische tijd in de Thalys-trein met nummer 9364.

Videobeelden van op de trein

De man kon overmeesterd worden door een groep Amerikaanse vrienden, onder wie twee militairen, met de hulp van een Britse zakenman. De mannen werden geprezen als helden door de Franse autoriteiten en de Amerikaanse president Barack Obama. Ze kregen een medaille.

Een van de Amerikanen werd gewond in het ziekenhuis opgenomen, maar mocht daar zaterdagavond vertrekken. Een andere man raakte gewond door een kogel. De trein werd omgeleid naar Arras, waar de verdachte is opgepakt.

Op beelden die met een gsm zijn gemaakt, is de overmeesterde aanvaller te zien, terwijl hij met ontbloot bovenlijf en zijn handen en voeten achter zijn rug gebonden op de grond ligt. Ook zijn de kalasjnikov en bloedsporen te zien.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve ging naar het station van Arras. Hij weigerde iedere speculatie, maar hekelde het ‘barbaars geweld’ dat in een ‘vreselijk drama’ kon uitmonden. De Belgische eerste minister Charles Michel had het over een ‘terroristische aanval’.

Het incident komt acht maanden na de bloedige aanslagen in Parijs in januari, waaronder op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Sindsdien zijn verschillende aanslagen in Frankrijk verijdeld, aldus de autoriteiten, die een drastisch antiterreurplan op poten hebben gezet.