Meer gemengde brigades op Thalystreinen
Minister van Justitie Koen Geens Foto: belga
Na het incident op de Thalystrein vrijdagavond wordt de politie-aanwezigheid op de Thalystreinen en in de internationale stations versterkt. Ook de controles van bagages worden opgevoerd. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad zaterdag beslist na het incident op de Thalystrein tussen Amsterdam en Parijs vrijdagavond.

De schutter die vrijdag overmeesterd werd op de Thalys naar Parijs, was volgens de vervoersmaatschappij opgestapt in Brussel-Zuid. Op het moment dat hij het vuur opende, bevond de trein zich wel al op Frans grondgebied. Het onderzoek is dus in Franse handen. Niettemin riep premier Michel zaterdag de Nationale Veiligheidsraad samen. Die maakte een stand van zaken op over de zaak en bekeek of er extra maatregelen nodig waren.

'De aanwezigheid van de politie op de Thalys wordt verhoogd, dat is een van de maatregelen die is genomen', zei justitieminister Koen Geens na afloop. Naast de verhoogde politieaanwezigheid in stations en op de treinen, wordt de politie ook gevraagd extra waakzaam te zijn voor verdacht gedrag op grote evenementen.

Nu al zijn de politiepatrouilles en de Securailteams op de Thalysperrons in Brussel-Zuid versterkt. En er is politie aan boord van elke Thalystrein. Voorlopig zijn het enkel Franse agenten, maar mogelijk springen ook de Belgen en de Nederlanders later bij. 

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant heeft overleg gevoerd met de gedelegeerd bestuurders van de NMBS, Thalys en Infrabel om de operationele uitvoering van de versterkte veiligheidsmaatregelen in de treinen en de stations te bekijken. Er zullen alvast willekeurige bagagecontroles worden uitgevoerd. 'Reizigers moeten daar rekening mee houden', zegt Galant, 'en zich dus op tijd aanmelden op het perron.'

Premier Michel stelt voor dat de de ministers van Transport en Binnenlandse Zaken van België en de drie buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland dringend bijeenkomen 'om de operationele maatregelen ter preventie van het terrorisme te versterken en meer bepaald de identiteits- en bagagecontroles strenger te maken'.

Spanje tipte ons land over verdachte

Over de verdachte zei Geens dat de Franse politie nu nog zijn identiteit nagaat. 'Maar als de naam die gisteren en vanmorgen circuleerde bevestigt wordt, dan herhaal ik dat hij door onze diensten was gekend', zei Geens. Michel voegde daar aan toe dat indien de identiteit van de verdachte wordt bevestigd, 'de Spaanse diensten dit individu aan België gesignaleerd hebben omwille van zijn sympathieën voor extremistische moslimmiddens en -ideeën.'

Zijn naam is doorgegeven door buitenlandse veiligheidsdiensten als 'potentieel jihadistisch', maar hij stond echter niet bekend als iemand gevaarlijk. 'U zult begrijpen dat we heel wat van die namen krijgen', aldus Koen Geens. 'We moeten zo alert mogelijk reageren, maar de mensen weten ook allemaal dat ook hun mobiliteit en privacy belangrijk zijn', zei Geens nog.
 

'Ontsnapt aan verschrikkelijke ramp'

Geens had ook vooraf al gezegd dat de dader bekend was bij de Belgische veiligheidsdiensten. Op de vraag wat er verkeerd ging antwoordde Geens toen dat 'er altijd iets verkeerd kan gaan als iemand rondloopt met een Kalashnikov'.

'Deze regering maakt van veiligheid een topprioritei' en 'we zullen er alles aan doen om de veiligheid te garanderen', zei CD&V-vicepremier Kris Peeters. Zijn Open Vld-collega Alexander De Croo zei dat 'we aan een verschrikkelijke ramp ontsnapt zijn' en bracht hulde aan de mensen die op de trein zijn tussengekomen.

Hij merkte op dat het nu gebleken is dat het bij dit soort zaken 'vaak gaat om mensen die bekend zijn' en niet zozeer om 'lone wolfs'. De Croo meent dat er nu moet bekeken worden 'hoe we daar mee omgaan'.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw bevestigde dat het federaal parket ook een onderzoek opende. Eddy Testelmans, de chef van de militaire inlichtingendiensten bevestigde enkel dat er contacten zijn met de Franse inlichtingendiensten over de zaak.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig