De Amerikanen die vrijdag mee de schutter overmeesterden op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs, hebben een eerste keer hun verhaal gedaan in de media. Samen met hun vriend, die in het ziekenhuis ligt, konden ze de dader ontwapenen nadat hij al geschoten had. Samen met een Britse zakenreiziger konden ze een bloedbad voorkomen.

De mannen zaten vrijdag in dezelfde wagon toen ze plots een man met een geweer en ontbloot bovenlijf zagen opduiken uit de toiletten. Op een geïmproviseerde persconferentie lieten ze weten opgelucht te zijn dat de dader geen bloedbad kon aanrichten.

'Pak hem'

De mannen schoten in actie toen ze een conducteur zagen wegrennen nadat de dader een eerste schot had gelost. Eén van de Amerikanen liep op de schutter af en kon hem tegen de grond werken. 'Mijn vriend Alek (Skarlatos) riep: "pak hem", dus mijn vriend Spencer (Stone) sprong onmiddellijk op om hem te overmeesteren, gevolgd door Alek en mezelf', vertelde de Amerikaanse student Anthony Sadler aan CNN. 'Met drie hebben we hem in mekaar geslagen. Spencer werd daarbij meermaals gesneden met een breekmes.'

'Geluk gehad'

Skarlatos en Stone zijn allebei militairen. Samen met Sadler wisten ze de dader te overmeesteren en vast te binden. Spencer, die zelf gewond was, begon daarop een andere passagier te verzorgen die in zijn keel gesneden was. Spencer ligt zelf ook in het ziekenhuis. Volgens zijn vrienden stelt hij het relatief goed. Hij werd met succes geopereerd en is aan de betere hand. 'Maar als iemand was doodgeschoten, dan zou het Spencer zijn geweest. We hebben geluk gehad', besloot Sadler op CNN.

'Dit was mijn vakantie'

Alek Skarlatos is een een 22-jarige militair van de Amerikaanse National Guard uit Oregon. 'Ik ben net vorige maand teruggekeerd uit Afghanistan. Dit was mijn vakantie', aldus Skarlatos

De mannen krijgen van alle kanten lof toegezwaaid voor hun optreden. President Obama spreekt van een heldendaad en de Franse minister Cazeneuve zegt dat ze waarschijnlijk de levens van veel mensen hebben gered.

Op de Amerikaanse nieuwswebsite is ook een filmpje te zien dat door Sadler gemaakt werd, nadat de dader overmeesterd werd. De overmeesterde man ligt in op zijn buik in het gangpad, met ontbloot bovenlijf en zijn voeten en handen achter zijn rug samengebonden. Op de beelden zijn ook een vuurwapen op een stoel - vermoedelijk een kalasjnikov - en bloedsporen te zien.