Twee negatieve evaluaties, en toch kan directrice juf niet ontslaan
De hele zaak bezwaart de start van het nieuwe schooljaar in basisschool Beuk & Noot in Zoersel. Foto: Marc Wouters

De directrice van een gemeentelijke basisschool in Zoersel neemt ontslag omdat ze er niet in geslaagd is een slecht functionerende juf de laan uit te sturen. De juf werd na twee negatieve evaluaties ontslagen, maar kon die beslissing in beroep ongedaan maken.

Het schooljaar in basisschool Beuk & Noot in Zoersel begint straks in mineur. Directrice R.G. diende haar ontslag in bij het gemeentebestuur, de inrichtende macht, omdat juf B. straks gewoon weer voor de klas zal staan. Ook al is zij volgens de schooldirectie compleet onbekwaam.

‘Ze kan haar werk niet plannen of haar schoolwerk voorbereiden. Ze staat niet open voor kritiek en werkt niet goed samen met collega’s. Ze neemt geen volwassen houding aan en haalt de leerplandoelstellingen niet.’ Dat is nog maar een greep uit de waslijst aan gebreken van juf B. die het schoolbestuur opsomt in een arrest van de Raad van State.

‘Indien juf B. op 1 september haar functie als onderwijzeres opnieuw opneemt, bestaat er een ernstig risico dat zowel de kinderen als de school ernstige schade ondervinden. Pedagogische schade voor de kinderen en reputatieschade voor de school’, klinkt het verder.

Het schoolbestuur was naar de Raad van State getrokken in een ultieme poging om de terugkeer van juf B. tegen te houden, bij ‘uiterst dringende noodzakelijkheid’. Maar het schoolbestuur ving bot. ‘Dringendheid niet bewezen’, oordeelt de raad. Onder meer omdat juf B. al veertien jaar in de school werkt en de problemen al in 2004 begonnen zouden zijn.

‘Onvoldoende’

Pas vorig jaar kreeg juf B. een eerste onvoldoende bij haar evaluatiegesprek met de directrice. In juni 2015 volgde een tweede negatieve evaluatie én haar ontslag. Ze ging meteen in beroep tegen de beslissing en haalde haar slag thuis voor het bevoegde college. Omdat ze geen externe begeleiding kreeg tussen de twee negatieve evaluaties in, ook al had ze daar expliciet naar gevraagd.