De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reageerde vrijdagavond vol lof over het ‘moedige’ optreden van de Amerikaanse passagiers die de aanslagpleger op de Thalys overmeesterden. De minister bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een ‘verschrikkelijk drama’ zou hebben voltrokken.

Op een persconferentie in Arras bestempelde Cazeneuve de aanval als ‘barbaars geweld’. Hij bevestigde dat de arrestant zich erg agressief gedroeg en twee passagiers heeft verwond. Een van de passagiers is een Amerikaanse militair, die samen met een andere Amerikaan de dader hielp te overmeesteren.

Cazeneuve bracht vrijdagavond een bezoek aan het station van Arras en aan het ziekenhuis. De gewonden zouden niet in levensgevaar verkeren. Eén werd geraakt door een kogel en de andere werd verwond met een mes. Ook de Amerikaanse president Barack Obama bracht al hulde aan hun heldhaftig optreden.

De anti-terreurafdeling van het parket in Parijs onderzoekt de zaak. Volgens de Franse krant Voix du Nord is de aangestelde procureur François Molins, die ook in andere grote terrorismedossiers betrokken is. De Fransen hebben het officieel nog altijd niet over een terreuraanval, terwijl de Belgische premier zich op Twitter wel in die zin uitliet.