Speurders zijn druk bezig met het onderzoek naar de schietpartij in een Thalys-trein die onderweg was van Amsterdam naar Parijs. Mannen in witte pakken doen uitgebreid sporenonderzoek.

Een gedeelte van het spoor in Arras waar de trein staat, is afgezet met politielinten. De rest van het perron is wel bereikbaar.

De meeste passagiers uit de bewuste Thalys-trein zijn intussen verder naar Parijs gereisd. Medewerkers van Thalys vangen hen op en helpen met het regelen van een slaapplaats of eventueel met het omboeken van hun reis. De mensen krijgen ook psychische bijstand als ze daar behoefte aan hebben.

Hoeveel nationaliteiten er aan boord van de Thalys waren, en dus ook het aantal Belgen, is geen duidelijkheid, bevestigt een Thalys-woordvoerder aan het persagentschap ANP.

Een man met een kalasjnikov kon vrijdagnamiddag worden overmeesterd op een rijdende Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Dat gebeurde door twee Amerikaanse militairen in burger, van wie er minstens één gewond raakte. Ook de Amerikaanse president Barack Obama bracht vrijdag hulde aan hun heldhaftig optreden. De mannen deden hun verhaal aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De Thalys-trein werd na het incident in Arras, in het noorden van Frankrijk, tot stilstand gebracht. De dader is er opgepakt. Over zijn identiteit en motief is nog geen duidelijkheid. Dit weten we wel al over de schutter.

Het federaal parket start voorlopig geen eigen onderzoek naar de schietpartij op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. De Belgische autoriteiten staan wel in nauw contact met hun Franse collega's, die het onderzoek leiden, zo valt zaterdag te horen bij het parket.

Het Thalys-verkeer zal zaterdag volledig normaal verlopen. Dat maakte de vervoersmaatschappij in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend in een persbericht. Eerder werd bevestigd dat er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen, maar details daarover zijn niet vrijgegeven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig