De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, heeft tijdens een korte persconferentie in Arras zijn dankbaarheid uitgedrukt voor 'het koelbloedige ingrijpen' van de twee militairen die 'een mogelijk bloedbad op de Thalys hebben voorkomen'. Tegelijkertijd waarschuwt Cazeneuve voor de geruchten die de ronde doen in de Franse pers over terrorisme.

'Ik veroordeel deze barbaarse daad', zei Cazeneuve tijdens zijn plaatsbezoek aan het Noord-Franse Arras, waar een jongeman die vrijdagavond het vuur opende in de Thalystrein van Amsterdam naar Parijs en zo twee mensen verwondde, werd gearresteerd door de Franse politie. 

'Dit is een shock en we onderzoeken alle mogelijke pistes en alle mogelijke motieven van de schutter. Maar tegelijkertijd is enige voorzichtigheid geboden wanneer we het woord terrorisme gebruiken. Met dat soort beschuldigingen en beweringen moeten we nu voorzichtig zijn', stelde de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Dankwoord voor koelbloedige militairen

Cazeneuve nam evenwel uitgebreid de tijd om de twee militairen, die de dader overmeesterden toen ze hoorden dat hij op het toilet zijn kalasjnikov aan het laden was, te bedanken: 'Ik wil in het bijzonder deze twee militairen bedanken. Door hun koelbloedig ingrijpen zijn ergere scenario's vermeden. Zonder hun uitzonderlijk moedige daad had dit in een bloedbad kunnen eindigen.'

Intussen liet ook de Belgische premier Charles Michel weten dat ons land nauw met Frankrijk zal samenwerken om deze zaak uit te klaren. Sinds vrijdagavond gelden in ons land verscherpte veiligheidsmaatregelen

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in