Militairen overmeesteren schutter op Thalystrein
Foto: belgaimage

Een gewapende man heeft op een trein van Amsterdam naar Parijs twee mensen verwond. Onmiddellijk na zijn daad werd hij opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de Franse spoorwegen vrijdagavond meegedeeld.

Een man gewapend met een kalasjnikov heeft vrijdagavond op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs twee mensen verwond. De gewapende man kon door Amerikaanse passagiers overmeesterd worden, zo meldt de Franse radiozender RTL. Hij werd door de politie gearresteerd in het station van Arras in Noord-Frankrijk. 

Overmeesterd aan de toiletten

'Twee militairen hoorden hoe iemand een wapen aan het laden was in de toiletten. Ze zijn naar de deur gelopen en hebben ingegrepen voor de man het wapen kon gebruiken in de coupé', aldus La Voix du Nord.

Over de aard van de verwondingen en de identiteit van de gewonden is nog geen officiële informatie vrijgegeven. De Franse media melden echter dat de twee militairen die de schutter overmeesterden, zwaargewond zouden zijn. Eén van hen werd volgens de Franse media geraakt door een kogel, de andere zou snijwonden hebben opgelopen. 

Tijdens de schietpartij raakte ook de Franse acteur Jean-Hugues Anglade gewond. Hij werd in het station van Arras afgevoerd naar het ziekenhuis met lichte verwondingen omdat hij snijwonden opliep aan zijn hand toen hij het venstertje van de noodrem brak in de coupé. 

Opgestapt in Brussel-Zuid, terrorisme niet uitgesloten

De dader, die van Noord-Afrikaanse origine zou zijn, wordt verhoord door de politie. Thalys bevestigde enkele uren na het incident dat de schutter op de hogesnelheidstrein is gestapt in Brussel-Zuid. Lees hier alle feiten en geruchten over de schutter.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is vlak na de feiten afgereisd naar Arras voor een persconferentie. De Franse autoriteiten 'overwegen alle motieven: ook terrorisme', klink het.

Ongeveer 368 passagiers zijn opgevangen in een nabijgelegen gebouw. 

Intussen is een video opgedoken op Twitter, waarop mogelijk beelden van de arrestatie - op het perron van Arras - te zien zijn.