Crevits wil scholen stimuleren om frisdrank te bannen
Foto: vum

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat een ‘stimulerend beleid’ voeren om middelbare scholen zover te krijgen dat ze suikerrijke dranken bannen.

Crevits zat vrijdag samen met vertegenwoordigers van de BEL10, een groep burgers die in het gelijknamige programma op Radio 1 beleidsvoorstellen mocht uitwerken. Er werd gesproken over gezonde voeding, het frisdrankbeleid op scholen, beweging en EHBO.

Hoewel Crevits vrijdag vooral geluisterd heeft, had ze nieuws voor de BEL10: ze gaat een ‘stimulerend beleid’ voeren om middelbare scholen aan te sporen geen frisdrank meer te verkopen. Een verbod van bovenaf vindt ze (nog altijd) te ver gaan, maar alles op zijn beloop laten, gaat ook niet meer.

Volgens Crevits leeft het onderwerp en willen steeds meer ouders dat er geen suikerrijke dranken meer worden aangeboden in de automaten op school. ‘Vandaar mijn bedoeling om via een stimulerend beleid - dat kan een gezondheidslabel of iets anders zijn - scholen te stimuleren om als ze drankautomaten plaatsen, daar nog uitsluitend gezonde dranken in aan te bieden’, zei de minister na afloop van de gesprekken op VRT-radio.

Op lagere scholen is frisdrank al langer verbannen, maar op de meeste middelbare scholen staat wel nog een frisdrankautomaat. Begin dit jaar had Crevits nog gezegd dat de scholen zelf moeten beslissen of ze frisdrank aanbieden, maar nu gaat ze toch een stap verder door er een beleidspunt van te maken. De concrete uitwerking is voor de komende maanden.

Ook de andere thema's die vrijdag aan bod kwamen, zal de minister bekijken, zo zei haar woordvoerster. De BEL10 wil dat elke jongere een EHBO-opleiding krijgt. Crevits maakt daar al langer werk van, klinkt het.

Moeten suikerrijke dranken van onze scholen worden verbannen? Reageer via de knop rechtsboven.