Termont vraagt onderzoek na homofoob incident in Rabotwijk
Foto: credit

Een homokoppel uit de Gentse wijk het Rabot wordt al maanden beledigd en bedreigd door allochtonen uit de buurt. Woensdagavond moest de politie tussenkomen. 'Dit is de keerzijde van het multiculturele en tolerante Gent', zegt slachtoffer Kristof Saeys (29). Burgemeester Daniel Termont vraagt een onderzoek naar het optreden van de politie.

'Toen we drie jaar geleden een huis kochten in de Victor Frisstraat wisten we dat het hier voor twee homo’s niet alleen rozengeur en maneschijn zou zijn. Er wonen veel allochtonen en die hebben het niet allemaal even gemakkelijk met homoseksualiteit. Dat is hun goed recht maar wat wij nu meemaken zijn middeleeuwse praktijken. Als we een voet buiten de deur zetten worden we uitgescholden en bijna fysiek gedwongen om de buurt te verlaten', dat schrijft Kristof Saeys op Facebook.

 

Hoewel Kristof en Tristan al drie jaar tijd, geld en energie in hun huis steken, willen ze weg uit de buurt. ‘We gaan ons huis zo snel mogelijk afwerken en dan verhuren of verkopen. Het is frustrerend dat we gedwongen worden om weg te gaan en de homofoben zo hun zin geven, maar we voelen ons niet meer veilig.'

Politie kwam ter plaatse

Het koppel belde gisteren opnieuw de politie. Die kwam ter plaatse maar reed na verloop van tijd opnieuw weg zonder iets te doen.  ‘Ze zeiden ons dat ze bij een burenruzie niet tussenbeide kunnen komen’, klinkt het bij het koppel. ‘En dat we het niet zo serieus moeten nemen’. Volgens het koppel gingen de verbale bedreigingen nochtans door terwijl de politie ter plaatse was.

De Gentse burgemeester Daniël Termont benadrukt dat de strijd tegen homofobie een prioriteit is van de Gentse politie. “Dergelijke agressie tegen homokoppels is onaanvaardbaar. Ik heb de korpschef gecontaceerd en gevraagd om de zaak te onderzoeken”, klinkt het in een reactie aan de VRT-nieuwsdienst. 'Ik wil ook de versie van de politieagenten zelf horen, misschien zijn er andere redenen waarom ze niet hebben opgetreden’

Het koppel heeft intussen een klacht ingediend. De Gentse politie benadrukte gisteren trouwens dat slachtoffers van homofobie steeds een klacht moeten indienen. ‘Pas dan kunnen we de zaak grondig onderzoeken’, zegt de politie.

Volgens de Gentse burgemeester Termont heeft het meldpunt homo- en transfobie van de Gentse politie, dat sinds 1 mei vorig jaar bestaat, heeft al een dertigtal meldingen gekregen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in