‘België treuzelt met strijd tegen corruptie’
Transparency International wijst ‘een gebrek aan politieke wil’ aan als reden voor slechte scores in de strijd tegen corruptie. Foto: rr

België komt zijn verplichtingen niet na in de strijd tegen internationale corruptie. Dat stelt de NGO Transparency International in een rapport. Toch ziet de NGO tekenen van beterschap.

In 1997 engageerde ons land zich door de Anticorruptieconventie van de OESO (Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) te ondertekenen. Maar volgens een rapport van NGO Transparency International spant de Belgische overheid zich niet voldoende in om transnationale corruptie te bestrijden. Daarmee belandt ons land op het strafbankje, samen met twintig andere staten – bijna de helft van alle landen die de conventie ondertekenden.

‘Die twintig landen zijn samen goed voor een vijfde van de wereldwijde export’, klinkt het bij José Ugaz, de voorzitter van de NGO. ‘Maar ze doen weinig of niets opdat hun bedrijven niet verder zouden bijdragen aan de corruptie in de wereld. Met enorme negatieve gevolgen voor de betrokken landen.’

‘Gebrek aan politieke wil’

Met zijn slechte rapport verkeert België in het gezelschap van landen als Bulgarije, Luxemburg en Ierland, maar ook in dat van wereldmachten als Rusland, Japan en Brazilië. Transparency International wijst ‘het gebrek aan politieke wil en aan middelen om maatregelen en onderzoek te financieren’ aan als redenen voor de mindere scores. ‘Ook de invloed van de politiek op het strafrecht speelt een rol in bepaalde landen’, voegt Ugaz eraan toe.

Specifiek in het Belgische geval wijst Transparency International erop dat de strijd tegen corruptie geen politieke prioriteit is, hoewel ‘bepaalde signalen aangeven dat de situatie kan veranderen onder de huidige regering.’ De NGO ziet veelbelovende punten in het nieuwe Justitieplan van minister Koen Geens (CD&V) en het werk van de overheidsdiensten in de affaire-Kubla. Daarin werd de rol van ex-minister van Economie van het Waals Gewest Serge Kubla bij actieve corruptie in Congo onderzocht.

Toch raadt de NGO ons land onder andere aan om een anticorruptiecommissie op te richten en extra opleidingen te voorzien voor agentschappen die buitenlandse investeringen moeten stimuleren, zoals Flanders Investment and Trade.

Argentinië met de vinger gewezen

Amper vier landen die de OESO-conventie ondertekenden krijgen een pluim van Transparency International: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Duitsland. Argentinië wordt als enige met de vinger gewezen omdat het achteruitging in de strijd tegen corruptie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in