Prijs stookolie daalt fors, aantal bestellingen stijgt
Foto: Photo News

De lage olieprijzen zijn een meevaller voor wie met stookolie verwarmt. Een volle tank kost nu 475 euro minder dan vorig jaar.

De prijs voor stookolie is al een paar weken in vrije val. Sinds juni is er ruim 11 cent afgegaan van de prijs voor een liter. Voor een bestelling van 2.000 liter betekent dat een slok op een borrel. In juni betaalde je voor zo’n bestelling nog 1.331,40 euro. Wie nu bestelt, is 1.109,60 euro kwijt. Een verschil van 221,80 euro of 17 procent. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het verschil nog groter. Toen was stookolie 43 procent duurder dan nu. Voor een bestelling van 2.000 liter moet nu 474,80 euro minder worden neergeteld dan toen.

De lage prijs leidt tot een hausse in het aantal bestellingen. ‘We noteren er nu ruim 50 procent meer dan normaal’, zegt Gauthier van Assche van de Hasseltse leverancier Comfort Energy, met twaalf vestigingen in de drie landsdelen de grootste stookolieverkoper van het land. Het prijsvoordeel is de klanten dus niet ontgaan.

De oorzaak van de lage prijs is het overaanbod op de wereldmarkt. De Opec-landen houden hun productie op peil, terwijl de Verenigde Staten hun schalielagen blijven aanboren en binnenkort ook Iran zijn export zal mogen verhogen. Dat terwijl de vraag achterblijft, vooral door de groeivertraging in China.

Laagste punt nog niet bereikt

Toch is het de vraag of het verstandig is om nu een stookoliebestelling te doen. De prijs kan immers nog voort dalen. Hij staat nog niet op zijn laagste punt: in januari werd een kortstondig laagterecord bereikt. Toen was stookolie nog 7 procent goedkoper dan nu. De lage prijs gold slechts een paar weken, daarna steeg hij opnieuw.

‘Ik heb geen glazen bol’, antwoordt Van Assche op de vraag of het nu het beste moment is voor een bestelling. ‘Maar aan klanten die vragen wat het beste is, adviseer ik om niet te wachten. Je bent er dan zeker van dat je van het prijsvoordeel kunt genieten.’ Langer wachten betekent misschien een groter voordeel, maar misschien ook niet. Die onzekerheid wordt vermeden door nu te bestellen.