Tourist Lemc start feesteditie Pukkelpop echt (en krijgt een gouden plaat)
Foto: Koen Bauters

De dertigste editie van Pukkelpop komt met veel extraatjes: zo start het festival dit jaar uitzonderlijk op woensdagavond. Het publiek druppelde pas rond etenstijd binnen, om Tourist Lemc te zien.

Pas rond een uur of zes druppelde het grote publiek langzaam de Pukkelpopweide op. Dan nog bleef het opvallend kalm in Kiewit. Die vroege vogels hadden toen al het nogal bizarre openingsconcert van Gamelan Voices gemist, het excentrieke, semi-elektronische wereldmuziekproject van Bart Demey en Tania Gallagher, het Gentse duo dat ooit muziek maakt als Nid & Sancy. Soldier’s Heart had dan al de Castello in lichterlaaie gezet met een erg goeie show waarbij vooral de présence opviel van zangeres Sylvie Kreusch.

Roadies van Linkin Park

Niet toevallig was het etenstijd toen de meeste festivalgangers op de wei arriveerden. Erg veel keuze hadden ze nog niet, veel eetkraampjes waren gesloten. Er waren wel meer zaken off limits. De grote weide voor het hoofdpodium bijvoorbeeld. Dat is op deze speciale openingsdag nog niet in gebruik, al waren de roadies van Linkin Park er al druk aan het soundchecken. Alleen het stuk terrein aan de Castellotent, aan de Boilerroom en de Dance Hall zijn vanavond toegankelijk.

Vijf man en een paardenkop

David en Stephen Dewaele van Soulwax zijn de curatoren van de Dance Hall vandaag. De eerste gasten die ze hadden uitgenodigd, trokken niet zoveel volk als de populaire Belgen in de Castello, wegens te eigenzinnig, wellicht. Zo speelde de Hong Kong Dong zijn grillige maar grappige gitaarrock voor de spreekwoordelijke vijf man en een paardenkop, terwijl Tourist Le MC een eindje verder de Castello vulde. Daar ontspon zich hoe dan ook het feestje van de vooravond. Met de warme avondzon en het nakende concert van The Hickey Underworld stroomden er meer Pukkelpoppers het terrein op.

Even later ontving Tourist Lemc - Johannes Faes, zoals aangekondigd, een gouden plaat voor zijn album En route.

De ogen zijn nu vooral gericht op de kleppers van vanavond, zoals Novastar en, vooral, 2manydj’s, dat zijn bekende videoshow zal brengen, hopelijk in een speciale update voor de dertigste verjaardag van het festival. Om 20u treedt ook de eerste dj in de Boilerroom aan. De nachtraven maken alvast hun borst nat.

Bancontact en sociale media

De dertigste editie van Pukkelpop is er een met minder grote headliners dan de vorige jaren, maar met veel extraatjes en nieuwigheden.

Net als vóór Tomorrowland, liet de overheid de afgelopen week doorschemeren dat de controle op festivals wordt vergroot, getuige het bericht dat festivalgangers die worden betrapt met drugs hun boete met Bancontact kunnen betalen, of dat de politie de sociale media screent op berichten over terreur en – alweer – drugs. Voor de festivalgangers overheersen de nieuwtjes die het festival zelf bekendmaakte, die een editie met veel verrassingen en comfort beloven.