Nu ook échte pompoen in Pumpkin Spice Latte van Starbucks
Foto: rr

De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat echte pompoen gebruiken in zijn Pumpkin Spice Latte. Het bedrijf maakte dat nieuws deze week bekend. Hier en daar klinkt hoongelach.

De Pumpkin Spice Latte is een koffiedrankje dat steeds tijdelijk in de herfst verkrijgbaar is bij Starbucks, voor en na de Amerikaanse feestdagen Halloween en Thanksgiving. Ook in België stond het al op het menu. De smaak leunt aan bij die van de pumpkin pie, de pompoentaart die een traditie is op familiefeesten in de VS. In de latte zitten naast koffie en melk ook tal van kruiden, vanillestroop, suiker en slagroom. Maar tot dit jaar, en in tegenstelling tot de taart, zat er in een Pumpkin Spice Latte geen echte pompoen.

Daar komt verandering in, zo kondigde het bedrijf deze week aan. In de Pumpkin Spice Latte’s die komende herfst geserveerd worden, zal pompoenpuree zitten. Starbucks lijkt te zwichten voor Food Babe , echte naam Vani Hari, die een populaire blog bijhoudt over de ‘gifstoffen’ in ons eten en vorig jaar ‘onthulde’ dat er in de Pumpkin Spice Latte geen echte pompoen zit (maar wel een heleboel ‘giftige’ stoffen). Die blog werd volop gedeeld en besproken.

‘Een verschrikkelijk idee’

De beslissing van Starbucks leidt tot hoongelach en cynische artikels. ‘Starbucks voegt echte pompoen toe aan zijn Pumpkin Spice Latte. Dat is een verschrikkelijk idee’, kopte het magazine Slate. De journalist geeft twee redenen: Starbucks zwicht voor ‘een angst zaaiende blogster die we allemaal beter zouden negeren’ en pompoen is eigenlijk helemaal niet lekker. De lekkere gerechten met pompoen hebben hun goede smaak te danken aan de kruiden en, in het geval van de taart, de suiker. Het zijn ook de kruiden en de suiker in de latte die ons doen denken aan pompoen (en feest), dus waarom dan sleutelen aan het recept?

‘Nog steeds een suikerbom’

‘Starbucks’ Pumpkin Spice Latte zal nu echte pompoen bevatten en dat zal wellicht afschuwelijk zijn’, schrijft Salon. Dat magazine merkt op dat de ‘oude’ Pumpkin Spice Latte in de smaak viel en dat het zonde zou zijn mocht het drankje nu slecht gaan smaken omdat er pompoen aan toegevoegd is. Voor de gezondheid hoeft het al helemaal niet: de hoeveelheid groente in het drankje zal miniem zijn, de latte is en blijft een suikerbom.

De beide magazines juichen wel toe dat in de nieuwe Pumpkin Spice Latte geen kleurstof op basis van karamel zal zitten. Die kleurstof is wellicht niet zo onschuldig, zo suggereert wetenschappelijk onderzoek. Er is reden om te denken dat de kleurstof een verhoogd risico op kanker inhoudt, al zijn er nog meer bewijzen nodig om het ook echt op een zwarte lijst te zetten.