Ook Spanje, Estland en Oostenrijk keuren Grieks hulpprogramma goed
De Spaanse premier Mariano Rajoy applaudisseert na de speech van minister van Financiën Luis de Guindos. Foto: REUTERS

De parlementen van Spanje, Estland en Oostenrijk hebben dinsdag het licht op groen gezet voor het nieuwe hulpprogramma voor Griekenland. Het is nu enkel nog uitkijken naar Duitsland, waar de Bundestag woensdag over de kwestie debatteert en stemt.

Nadat de eurogroep vrijdag haar goedkeuring gaf aan het programma, is het aan de 28 eurolanden om het te ratificeren. In enkele landen moet het parlement zich over de kwestie buigen.

In de aanloop naar de eurogroep gaf het Finse parlement zijn minister van Financiën al de toestemming om met het programma in te stemmen. Maandag gaf ook het parlement in Letland zijn goedkeuring. Spanje - waar de stemming volgens de grondwet niet eens vereist was, Estland en Oostenrijk volgden dinsdag.

Angela Merkel

Woensdag stemt de Bundestag, het Duitse parlement. Dankzij de ruime meerderheid waar de coalitie van CDU/CSU en SPD over beschikt, is het ondenkbaar dat het Griekse akkoord verworpen wordt. Belangrijker is evenwel hoeveel leden van bondskanselier Angela Merkels CDU/CSU-fractie tegen zullen stemmen. Vorige maand, toen over de start van de onderhandelingen met Griekenland gestemd moest worden, zeiden 60 fractieleden ‘Nein’. Wellicht zal dat aantal morgen hoger liggen.

Geert Wilders

In Nederland tot slot zal woensdag niet over het Griekse hulpprogramma worden gestemd, maar de coalitiepartners VVD en PvdA zullen er tijdens een spoeddebat worden gevraagd premier Rutte te steunen wanneer Geert Wilders (PVV) zijn motie van wantrouwen neerlegt. Na urenlang overleg liet de VVD van Rutte dinsdagavond weten dat ze het Griekenland-akkoord - en dus haar premier - steunt.