Wat kost op kot gaan?
Foto: An Nelissen
Over enkele weken wordt het nieuwe academiejaar afgetrapt. Hoog tijd voor de laatste vogels om nog een kot te vinden. En dan speelt de prijs uiteraard een rol. Met deze zaken moet je rekening houden bij het inschatten of een kot zijn prijs waard is.

Locatie

Uit een rondvraag van De Standaard bij de universiteitssteden blijkt dat er behoorlijke verschillen bestaan in de huurprijzen voor een studentenkamer. Het heeft weinig zin om de prijs van een andere stad als maatstaf te nemen. Hou dus bij het kiezen deze prijzen in het achterhoofd

  • ‘De gemiddelde prijs van onze eigen kamers bedraagt zo’n 400 euro per maand’, klinkt het bij Brik, de servicedesk voor studenten, die het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wil versterken. Met 400 kamers in eigen beheer is Brik een van de grootste uitbaters van koten in Brussel. Voor een studio, waarbij je ook over een eigen douche en keukentje beschikt, betaal je 500 euro per maand. Die prijzen liggen ongeveer gelijk met vorig jaar. Het aantal nog beschikbare koten is erg klein. ‘Snel zijn is de boodschap’, klinkt het.
  • Wie in Gent gaat studeren, betaalt al onmiddellijk een pak minder voor zijn studentenkamer. Voor het komende academiejaar betaal je er gemiddeld 336 euro per maand voor een standaard studentenkamer. Voor een studio ben je 464 euro per maand kwijt. Het gaat dan om koten die opgenomen zijn in het bestand van ‘Kotatgent’, een samenwerking van de Gentse scholen en Stad Gent. Voorts zijn er ook grootschalige kotenverhuurders of immokantoren die buiten Kotagent opereren. Niet zelden liggen de prijzen daar hoger. Op diverse vastgoedsites worden prijzen rond 400 euro per maand voor een standaardkamer gehanteerd.
  • Leuven stond enkele jaren geleden bekend om de acute schaarste op de kotenmarkt. Dat is vandaag niet meer het geval. Via de website Kotwijs.be, de zoekrobot van de KU Leuven, staan er vandaag nog honderden kamers te huur. Dat vertaalt zich in redelijke prijzen. Vorig academiejaar betaalde je voor een standaardkamer 344 euro per maand. Een studio kostte 450 euro. Het gaat dan over koten met een twaalfmaandencontract, die het merendeel van de verhuringen uitmaken. Wie een tienmaandencontract kan afsluiten, was beter af, met 318 euro per maand voor een standaard­kamer. 
  • Het goedkoopste dak boven je hoofd vind je in Hasselt. Het komende academiejaar betaal je daar slechts 250 euro voor een kot en 370 euro voor een studio.Toch zijn de prijzen lichtjes gestegen, zij het met amper 10 euro per maand. ‘Dat komt omdat studentenkamers nu bij decreet minstens 12 vierkante meter groot moeten zijn’, zegt Sofie Hoste van de Universiteit Hasselt. ‘Vroeger was dat 8 vierkante meter. De hogere prijs komt gedeeltelijk doordat koteigenaars verbouwingen hebben moeten doorvoeren om aan dat decreet te voldoen, bijvoorbeeld door twee kamers samen te voegen.’
  • In Antwerpen ten slotte betaal je 320 euro voor een kamer en 400 euro voor een studio. Die prijzen zijn dezelfde als vorig jaar.

Huurtoelage en huisvesting via scholen

De bovenstaande bedragen hebben allemaal betrekking op niet-gesubsidieerde studentenkoten. Studenten met minder financiële middelen komen soms in aanmerking voor een huurtoelage. Die wordt bepaald in functie van het gezinsinkomen.

Sommige universiteiten bieden zelf kamers, studio's en/of flats aan. Daarbij krijgen studenten met een huurtoelage voorrang, en de kostprijs is ook afhankelijk van het al dan niet in aanmerking komen voor zo'n huurtoelage.

Huurvoorwaarden

Zoals het Leuvens voorbeeld van hierboven aantoont is het goed om ook de looptijd te bekijken. De meeste verhuurders willen dat je 12 maanden de kamer huurt. Sommigen nemen genoegen met 10 maanden, wat betekent dat je in principe na de eerste zit je kot uit moet. Maar in de praktijk mag je in veel kamers je spullen laten staan tot het volgende academiejaar begint. In regel is de maandprijs op een 10-maandencontract iets hoger, maar over het hele jaar gezien is dit wel een voordeligere keuze.

In sommige gevallen kijk je best of een nog kortere looptijd ook een optie is. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een buitenlands verblijf hebt geregeld in de tweede helft van het academiejaar, of als je een stageplaats hebt ver van je kot. Als je in zo'n geval niet kunt opzeggen loont het wel de moeite om te bekijken of onderverhuren mag.

Extra's

Let ook op de kleine lettertjes. Het verschilt van contract tot contract of kosten als elektriciteit en verwarming zijn inbegrepen in de huurprijs. Hetzelfde geldt voor de internetaansluiting. Als dat niet zo is, dan vormt dat wel een punt om rekening mee te houden.