Nederlander maakt veggieburger van landbouwafval
Foto: Shutterstock

De Nederlandse wetenschapper Peter Geerdink, verbonden aan onderzoeksinstituut TNO, heeft een nieuwe vleesvervanger ontdekt. En die is afkomstig uit landbouwafval, meer bepaald uit de bladeren van suikerbieten. Dat meldt Munchies, een foodblog die deel uitmaakt van het cultblad Vice.

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 5,7 miljard kilo bieten geproduceerd, goed voor 3 miljoen ton bladeren die liggen te verkommeren. De Nederlandse overheid gaf Geerdink de opdracht om iets nuttigs te doen met het landbouwafval.

De wetenschapper ontdekte dat de bladeren van de bieten rijk zijn aan rubisco, een eiwit dat in staat is om de niet-duurzame eiwitten als vlees, melk en soja te vervangen. Dat eiwit komt vrij als de bladeren geperst tot er een groen sap vrijkomt. Dat sap wordt vervolgens gefilterd en wordt na enkele processen een wit eiwitpoeder, wat multifunctioneel blijkt.

Geerdink heeft de soja in burgers zelf al vervangen met het eiwitpoeder, maar hij heeft er naar eigen zeggen ook al koekjes mee gebakken. Al moet je in dat laatste geval nog wat smaakversterkers toevoegen omdat het eiwit zelf geen smaak heeft.

Ook goed voor veganisten

Volgens de uitvinder is het eiwit ook een goede keuze voor veganisten: het biedt het voedzame equivalent van een kippenei, maar dan zonder dierlijke producten. Ook mannen en vrouwen met een glutenallergie zouden het eiwit kunnen eten omdat het opvallend vlot verteerbaar is.

Het product zou over enkele jaren verkrijgbaar moeten zijn in de supermarkt.