‘Ontslag Drabbe is schandvlek voor uitgeverij Pelckmans’
Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois haalt op Radio 1 uit naar uitgeverij Pelckmans na het ontslag ‘per direct’ van Karl Drabbe. Bourgeois vermoedt dat de Vlaams-nationalistische overtuiging van Drabbe waarschijnlijk een rol speelt. ‘Als dat zo is dan is dat een schandvlek voor Pelckmans.’

Karl Drabbe werd vorige week plots aan de deur gezet bij uitgeverij Pelckmans. Het ontslag kwam totaal onverwacht voor Drabbe, die verder echter geen commentaar kwijt wilde. Ook bij Pelckmans zelf werd daarover niet gecommuniceerd. Over het waarom van zijn ontslag wordt sindsdien druk gespeculeerd. Drabbe staat bekend om zijn Vlaamsgezindheid. Zo was hij van 1994 tot april dit jaar redactielid van de Vlaamsgezinde opiniesite Doorbraak.

En dat is ook de N-VA niet ontgaan. Minister-president Bourgeois zei zich vanmorgen in De Ochtend dat hij het ontslag ‘een echte schandvlek’ noemde als Drabbes Vlaams-nationalistische achtergrond inderdaad een rol speelt.

‘De effectieve redenen, daar heb ik geen inkijk in, maar het lijkt er steeds meer op dat het ontslag het gevolg is van zijn politiek-ideologische overtuiging. Als dat zo is dan is dat een schandvlek voor Pelckmans. De uitgeverij zou een toonbeeld moeten zijn van verlichting, van ruimdenkendheid’, haalde Bourgeois uit.

Hij omschreef Drabbe als iemand ‘die heel professioneel werkt’. ‘Dat bewijst hij ook in zijn uitgeversschap. Hij werkt zowel met Dyab Abou Jahjah als met Boudewijn Bouckaert. Het is een man die heel ruimdenkend is en die denk ik zijn politieke overtuiging perfect gescheiden hield van zijn professionalisme in de uitgeverijwereld. Als dit het is, dan is dat anno 2015 ondenkbaar, en echt een schandvlek.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in