Iraakse premier schrapt elf ministerposten
Premier Haider al-Abadi Foto: AFP

Enkele dagen na de goedkeuring in het parlement van een groot hervormingsprogramma, dat onder meer de corruptie moet beteugelen en besparingen opleveren, heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi de eerste maatregelen goedgekeurd.

De premier schrapt elf van de 33 ministerposten, zodat zijn regering met een derde kleiner wordt. Verschillende ministeries verdwijnen, zo deelden zijn diensten zondag mee.

Zoals bekend verdwijnen de posten van de drie vicepremiers. Ook vier ministeries worden geschrapt en nog eens vier worden samengevoegd met andere ministeries. Zo verdwijnt het ministerie voor Mensenrechtenn net als de functie van drie ministers van Staat, onder meer van diegene verantwoordelijk voor vrouwenrechten en van die voor provinciale en parlementaire zaken.

Voormalige premier moet ook verdwijnen

Het parlement keurde ook de afschaffing van de drie vicepresidenten goed. Een van hen is Abadi’s voorganger, Nouri al-Maliki.

De hervormingen komen er na aanhoudend volksprotest tegen de corruptie en de schabouwelijke openbare dienstverlening. Vrijdag kwamen nog duizenden Irakezen op straat om hun steun te bewijzen aan de huidige premier en op te roepen tot nog meer hervormingen.

Mosoel

In dat verband raakte eerder vandaag bekend dat de voormalige premier al-Maliki verantwoordelijk wordt geacht voor de val van de Iraakse stad Mosoel. Die viel in juni vorig jaar in handen van IS na een grootschalig offensief waar het leger niet tegen op kon. Volgens een parlementaire onderzoekscommissie was de premier daarvoor verantwoordelijk.

Ramadi

Ook voor de val van de stad Ramadi werden schuldigen met de vinger gewezen: enkele Iraakse legerbevelhebbers zullen voor de rechter moeten verschijnen en uitleggen waarom ze de terugtrekking uit de stad bevolen in mei van dit jaar, terwijl dat inging tegen hun orders. Over welke commandanten het gaat en wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend.

Ramadi, op slechts een honderdtal kilometer van hoofdstad Bagdad, is ook in handen van de terreurgroep IS. Het Irakese leger probeert nu samen met sjiitische milities de stad opnieuw in handen te krijgen.