Net geen 10.000 hardcorefans op ecologisch Ieperfest
Ecodouches Foto: Tommy Huyghebaert

Het driedaagse hardcorefestival Ieperfest wist voor zijn 23ste editie net geen 10.000 muziekliefhebbers naar Ieper te lokken. Dat kon de organisatie zondagavond kort voor afsluiten kwijt.

‘We hebben er opnieuw een geslaagde editie op zitten, al kon het vrijdag iets beter’, aldus Bruno Vandevyvere, programmator bij Ieperfest. ‘Het mindere weer heeft, vooral vrijdag, zeker zijn invloed gehad op het aantal toeschouwers. En misschien hadden we op vrijdag ook niet echt die grote publiekstrekkers. Op zaterdag en zondag was er wel veel volk. Straks sluit Sick of it All deze editie af.’

Over het algemeen spreekt de organisatie van een goede, vlot verlopen editie. ‘Vorig jaar hadden we te kampen met stormweer, moesten we concerten verhuizen en het programma op het hoofdpodium stilleggen. In vergelijking daarmee is het zeker een rustige editie geweest’, meent de organisatie.

Ieperfest staat gekend om zijn grote aandacht voor duurzaamheid en ecologie. ‘Het meest ecologische dat we zouden kunnen doen’, schrijft de organisatie op haar website. ‘Is Ieperfest helemaal niet organiseren en jullie allemaal thuis te laten.’ Dat is uiteraard geen optie en dus brengt het festival elk jaar enkele nieuwe initiatieven om het zo milieuvriendelijk mogelijk te houden.

Zo stelden de reporters van De Standaard vast dat het aanbod aan vegetarisch en veganistisch eten opmerkelijk groot is. Ook was water enkel van de kraan te verkrijgen, niet in flesjes en wordt er veel aandacht gevestigd op sorteren en recycleren. De ecocamping is voorzien met composttoiletten, douches met water dat door een ecologische stoof wordt opgewarmd, een apart kookgedeelte en zonnepanelen. Die ecocamping lijkt aan te slaan, aldus Vandevyvere. ‘Het is iets rustiger, er is meer luxe, maar uiteraard volgt de grote test morgen. Pas dan zullen we zien of er gesorteerd en goed opgeruimd wordt. We zullen onze gasten er zeker op wijzen.’