Merkel wil lijst met ‘veilige landen’ op Europees niveau
Merkel werd geïnterviewd door Bettina Schausten (ZDF) Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat er op Europees niveau een lijst vastgelegd wordt met zogenaamde veilige landen. Volgens Merkel zijn er voor het migratievraagstuk ‘gemeenschappelijke inschattingen’ nodig.

De instroom van grote aantallen asielzoekers in de EU in de nabije toekomst zal Europa meer bezighouden dan Griekenland en de stabiliteit van de euro, klonk het zondag tijdens een televisie-interview.

Vele Europese landen hebben een lijst met veilige landen. De landen op die lijst worden voldoende veilig geacht, zodat er een versnelde of strengere asielprocedure geldt voor mensen die ervan afkomstig zijn.

In Duitsland zelf werden vorige herfst Servië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië op die lijst gezet om de asielprocedure te verkorten voor asielzoekers uit die landen. Vanuit de twee meerderheidspartijen is er de vraag om ook Albanië, Montenegro en Kosovo toe te voegen.

Voorts zei Merkel dat er meer personeel moet zijn om de asielaanvragen te behandelen en er is meer opvangcapaciteit nodig voor nieuwe vluchtelingen die aankomen. Het toenemende aantal aanvallen op asielzoekers en vluchtelingen noemt ze ‘ons land onwaardig’.