29 edities hebben Chokri en co. er al op zitten. Pukkelpop 2015 belooft dan ook een feesteditie te worden. Op twee dagen van de start van Pukkelpop lijsten wij voor u op wat de organisatie dit jaar voor haar bezoek in petto heeft.

1. ‘Lost & Found’-app

Omdat Pukkelpop het zijn bezoekers zo comfortabel mogelijk wil maken, schakelt het Parcify in om op zoek te gaan naar verloren voorwerpen. Sterker nog, de Limburgse pakjesleverancier komt uw sleutels, bankkaart, tent of lief aan u persoonlijk overhandigen, waar u zich ook bevindt.

Hoe? U meldt via Twitter of Facebook met de hashtag #PKP15LOST dat u iets kwijt bent. U downloadt vervolgens de app van Parcify , daarmee kunnen de eerlijke vinders van het bedrijf u lokaliseren of kunt u uw pakket traceren.

2. ‘Message in a Boiler’

Met de hashtag #PKPBOILER kunnen bezoekers dit jaar hun gedachten delen op sociale media én op een groot scherm in de Boiler Room. Hopelijk zet de organisatie iemand aan de ‘poort’ van die instroom, want er durft al eens wat lelijks in te sluipen.

3. Foodwood

Nog sterker inzetten op eten, legt de organisatie uit. Voor veggie haalt de gemiddelde festivalorganisator zijn neus niet meer op en er mag ook al eens een chef-kok aan het fornuis staan. Pukkelpop zal dan weer een hele rij foodtrucks op de weide hebben met onder meer ‘vega met ballen’ en een yoghurt bar.

4. Mini-festival en laboratorium

Negen podia telt het festivalterrein van Chokri Mahassine intussen al. Naast de Main Stage, Marquee, Dance Hall, Boiler Room, The Shelter, Castello, Wablief?! en Club komt er dit jaar ook de Baraque Futur bij. Zelf omschrijft de organisatie het als een laboratorium, waar geëxperimenteerd zal worden. Met de hulp van Eneco en UCL-L is de energievoorziening op dit ‘minifestival’ bovendien 100 procent duurzaam én lokaal opgewekt. U zult het met uw eigen ogen moeten vaststellen.

Elke dag open van 11u tot 23u. Alle informatie over en de line-up voor de Baraque Futur vindt u hier .

5. Vinyl in de oude pastorij

Vier keer per dag kan een veertigtal Pukkelpoppers in de oude pastorij - op 200 meter van de ingang van het festivalterrein - naar enkele klassiekers op de platenspeler luisteren. De plaatjes worden gedraaid op ‘een van de beste soundsystems ter wereld’ (dixit de organisatie). De kwaliteit is zo goed, dat zelfs de kleinste details de fans niet hoeven te ontgaan.

‘Terug naar de essentie van de muziek’, legde Eppo Janssen het concept uit aan Studio Brussel. Janssen koos niet alleen mee de plaatjes voor het opgedoekte StuBru-programma Duyster, hij is ook muziekprogrammator voor Pukkelpop. Al is het hier niet Janssen die bepaalt naar wat er geluisterd wordt, maar wel enkele artiesten en vrienden van Pukkelpop, onder wie Stijn Meuris en STUFF. Elke luistersessie wordt dan ook ingeleid met wat tekst en uitleg. Bekijk het hier het voorlopige programma van 'The Pukkelpop Album Sessions'.

6. Bossaballen, scootmobiel, yoga en muziekwiel

Randanimatie. Ook dat is op festivals al lang geen vies woord meer. Op de campings kunnen de frisse en sportieve festivalbezoekers onder meer bossaballen, fitnessen, badmintonnen of zich inschrijven voor een yogasessie. Maar zoals dat gaat met een goede pr-machine, laat de organisatie iedereen ook nog een beetje in het ongewisse over wat er nog zoal komen zal. Ze lanceren alvast enkele woorden om onze nieuwsgierigheid op te wekken als waren we Pavlovs honden. Baton, kaping, scootmobiel, rug-amp, muziekwiel. U maakt er misschien wat van?

7. Partytrein en -bus

Een feestvlucht zoals Tomorrowland had, biedt Pukkelpop vooralsnog niet aan. Maar een feestelijke rit met de trein (richting Kiewit) of bus (richting Camping B) kan wel. In de wagons van enkele NMBS-treinen krijgen Pukkelpopbezoekers een ontbijt mét akoestische sessie aangeboden. ‘Aan de bushaltes gaan we ook iets bijzonders doen’, vertelt de organisatie. Maar ook wie te voet gaat, zal verrassingen tegenkomen. Dat belooft.

8. Aftellen

Tenslotte kun je nog aftellen naar de eerste festivaldag. Nieuw is dat niet, menig evenement heeft op zijn website een teller staan die de minuten wegtikt naar een of andere ‘d-day’. Maar voor Chokri en co. mocht het nog net dat tikkeltje specialer. De organisatie vond er niet beter op dan een camera te richten op een enorme teller, die op het festivalterrein staat. Zo weet u hoe veel keer het nog slapen is.