Jazz Middelheim sluit af met 16.000 bezoekers
Foto: Jan Van der Perre

Jazz Middelheim klokte zondagavond af op 16.000 bezoekers, een iets lager aantal dat mogelijk te wijten was aan het slechte weer. Toch spreekt de organisatie van een geslaagde editie, vooral gezien de artistieke kwaliteit op het podium.

Voor het derde jaar op rij kreeg het vierdaagse jazzfestival een ‘artist in residence’. Dit jaar mocht Jason Moran het podium vrijdag, zaterdag én zondag beklimmen, telkens met een ander project en in een ander gezelschap. Op de laatste dag mocht hij het festival openen, samen met zijn echtgenote, sopraan Alicia Hall Moran, en gitarist Bill Frisell. Die laatste sloot even later het festival ook af.

Andere hoogtepunten waren Taxiwars, Joe Lovano en Chris Potter, Archie Shepp, Cécile McLorin Salvant - ook zij beklom tot drie keer toe het podium - en Dr. John, die een interpretatie van Louis Armstrong bracht.

Festivaldirecteur Bertrand Flamang beschouwt Brussels Jazz Orchestra als een van de absolute hoogtepunten van deze editie, met de volgens hem onvergetelijke rol voor de voor het publiek onbekende zangeres Sandra Nkaké. Dé ontdekking van het festival, aldus Flamang.

Volgend jaar is Jazz Middelheim aan zijn 35ste editie toe. Er komt een tentoonstelling op 35 locaties in Antwerpen, die een terugblik biedt op de edities tussen 1969 en vandaag.