Een Zuid-Afrikaanse neushoorn heeft een nieuwe snuit gekregen nadat stropers haar verminkt hadden achtergelaten. Opmerkelijk: daarvoor werd gebruikgemaakt van olifantenhuid.

De 12-jarige Hope en haar kalf werden recent het slachtoffer van stropers, die het gemunt hadden op haar hoorns. De stropers schoten het dier eerst neer alvorens de hoorns af te hakken, maar konden slechts één van de twee buit maken.

‘De stropers werden ofwel gestoord ofwel kon het dier zich uit de voeten maken’, vertelde dierenarts Johan Marais van de universiteit van Pretoria aan CNN. Hij maakt deel uit van Saving the Survivors, een organisatie die gewonde neushoorns probeert te helpen.

Samen met zijn team kon hij de verminkte neushoorn aan een nieuwe snuit helpen door de wonde te hechten met olifantenhuid. Die kon hij verwerven via een taxidermist die het had van een olifant die aan een natuurlijke dood is gestorven.

Marais koos voor die optie omdat de stropers een diepe wonde hadden achtergelaten en natuurlijke materialen in dat geval beter zijn dan de synthetische stoffen die normaal worden gebruikt. ‘Olifantenhuid is hoop ik stevig genoeg om stand te houden wanneer de neushoorn met zijn snuit ergens tegen schuurt’, aldus de dierenarts.

Het kalf van de neushoorn overleefde de aanval niet. De laatste jaren zijn een recordaantal neushoorns gedood, in Zuid-Afrika alleen al meer dan duizend. Hun hoorns zijn gegeerd goed, onder meer in Zuidoost-Azië waar velen geloven dat het een geneeskrachtige werking heeft.