Morsi in beroep tegen doodstraf
Kinderen in Caïro houden vlag van Morsi omhoog Foto: AP

Mohammed Morsi, de afgezette islamistische president van Egypte, heeft zaterdag beroep aangetekend tegen de doodstraf en de levenslange gevangenisstraf waartoe hij veroordeeld werd. Dat melden lokale media. Het gaat om twee afzonderlijke uitspraken in twee aan elkaar gerelateerde zaken.

Abdel-Moneim Abdel-Maqsud, een van Morsi’s advocaten, meent dat de uitspraken steunen op gebrekkige bewijzen, bericht de onafhankelijke krant al-Masri al-Youm. De hoogste beroepsinstantie in Egypte moet nu haar oordeel vellen.

In juni veroordeelde een lagere rechtbank Morsi tot de doodstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de ontsnapping van een massa gevangenen tijdens de Egyptische Revolutie in 2011. De rechtbank veroordeelde hem ook tot een levenslange gevangenisstraf, omdat hij met buitenlandse organisaties zou samengezworen hebben om de ontsnapping mogelijk te maken.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van een ‘volstrekt oneerlijk’ proces.

Morsi, de eerste verkozen president van Egypte, werd door het leger afgezet in 2013 na massaprotest. Morsi was de kandidaat van de Moslimbroederschap, een Egyptische islamistische beweging.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in