Gentse universiteit op plaats 71 in wereldranking
Foto: fvv

De Universiteit Gent (UGent) staat op plaats 71 in de nieuwe ‘Academic Ranking of World Universities’, een ranglijst van de 500 beste universiteiten wereldwijd. De KU Leuven staat op plaats 90 in de rangschikking, die traditioneel wordt aangevoerd door Amerikaanse instellingen.

De Academic Ranking of World Universities is opgesteld door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai. Bovenaan de lijst van 500 beste universiteiten staat de Amerikaanse Harvard University, gevolgd door de eveneens Amerikaanse universiteiten Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Berkeley. Het Britse Cambridge is de eerste niet-Amerikaanse instelling, op plaats vijf.

In de top honderd ook twee Belgische universiteiten: die van Gent op plaats 71, en Leuven op plaats 90. Voor Gent is dat een lichte achteruitgang (70 in 2014), voor de KU Leuven een sprong vooruit (96 in 2014).

De Brusselse ULB scoort tussen plaats 101 en 150, de UCL (Louvain-la-Neuve) tussen plaats 151 en 200, de Brusselse VUB en de Luikse universiteit tussen plaats 201 en 300 en de Antwerpse universiteit ten slotte scoort tussen plaats 301 en 400.

Voor sommige vakgebieden scoren onze universiteiten nog hoger: die van Gent staat op plaats 43 voor landbouwwetenschappen, de KU Leuven staat op plaats 40 op het vakgebied klinische geneeskunde en farmawetenschappen.