1 stad, 4 weken, 8 piano’s en ontelbaar veel muzikanten
De piano onder de Stadshal vorig jaar. Foto: Frederiek Vande Velde

Vanavond start in Gent voor het derde jaar op rij het sociaal-culturele project ‘123 Piano’. Een initiatief van muzikant Sioen met acht piano’s, op verschillende locaties in de stad. De pianist bent u.

Van 14 augustus tot 20 september kan al wie dat wil, getalenteerd of niet, aanschuiven aan een van de acht piano’s in de stad. Een project dat de drempel naar kunst zo laag wil maken dat enkel wie enorme podiumvrees heeft, er niet over stapt. De voorbije jaren kende het project al een groot succes.

Sommige van de piano’s komen op dezelfde plekken als vorig jaar: zoals voor de deur van het Paard van Troje op de Kouter, onder de Stadshal, in de Zebrastraat en in de hal van het Sint-Pietersstation.

Nieuw is het Backstay Hostel, vlakbij de Vooruit. Daar maakt Colin Temple met zijn Instituut van Volkswarmte bovendien de nodige verfrissing bij de piano. Ook Quatre Mains, de pianowinkel die de piano’s levert, wordt een van de acht locaties.

Buitenwijken

Maar Sioen ging ook buiten het centrum van zijn stad om piano’s neer te poten. Niet toevallig in de buitenwijken die de voorbije jaren enorm opgewaardeerd zijn. Zo krijgt KERK, in de Kerkstraat van Gentbrugge, een piano onder zijn hoede. Ook op het Ledebergplein kan amateur of professioneel achter de toetsen kruipen in het café Rokkebolle.

David Troch en Dooreman

Deze derde editie staat in het teken van tekst en kleur. Dat de piano’s door kunstenaars bewerkt worden is niet nieuw. Maar dit jaar mocht ook een dichter wat schrijven: David Troch maakte een gedicht dat vervolgens op de piano van het station van Gent-Sint-Pieters werd verwerkt door vormgever Dooreman.

De piano op de Kouter werd beschilderd door Sarah Yu Zeebroeck, in de Zebrastraat door Julia Sahzina en die onder de Stadshal door graffitikunstenaar Bué The Warrior. Sahzina is een kunsthumaniorastudente uit Bergen, zij beschilderde de piano onder meer in het kader van Mons 2015.

Vanaf 19u vanavond kunt in de stad terecht voor openingsconcerten van semi-bekende pianisten.