Lotus koopt Britse koekjesfabrikant
Foto: fvv

Lotus Bakeries heeft ruim 67 procent van de aandelen van de Britse fabrikant van gezonde snacks Natural Balance Foods verworven. Dat meldt de Belgische koekjesgigant, die ongeveer 59,4 miljoen pond (82,8 miljoen euro) betaalde.

De overname was eerder op de dag al uitgelekt via de site van de Britse zender Sky News. Daarop werd de handel in het aandeel Lotus op Euronext Brussel tijdelijk stilgelegd. Natural Balance is een snelgroeiend Brits bedrijf dat in zijn thuisland bekend staat om gezonde snacks zoals Nakd en Trek. Het bedrijf werd nog maar tien jaar geleden opgericht door twee broers uit Californië.

Lotus kocht aandelen van externe, niet-actieve investeerders. Oprichters Jamie en Greg Combs behouden het merendeel van hun aandelen en zullen het bedrijf blijven leiden. Vorig boekjaar draaide Natural Balance operationele winst van ruim 2 miljoen pond op een omzet van circa 20 miljoen pond.Dit jaar verwacht Natural Balance Foods een netto omzet van 33 miljoen Britse pond (46 miljoen euro) te draaien.

Via het “strategische partnership” met Lotus willen de bedrijven de expansie van die merken in het Verenigd Koninkrijk en international verderzetten. Via de verkoopkantoren van Lotus in 15 landen kan Natural Balance nieuwe markten aanboren.

‘Tot nu toe heeft Lotus Bakeries als groep voornamelijk de focus gelegd op het traditionele segment van koekjes’, legt Lotus-topman Jan Boone uit. ‘We beseffen evenwel dat er wereldwijd een groeiende vraag is naar gezonde, onbewerkte en smaakvolle alternatieven. De Nakd en Trek merken, die complementair zijn aan onze huidige producten- en merkenportfolio, zullen ervoor zorgen dat Lotus voor elk wat wils heeft.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig