In de Mexicaanse Maya-stad Chichén Itzá op het schiereiland Yucatán hebben wetenschappers een onderaards meer onder de Piramide van Kukulcán gevonden.

De met water gevulde holte onder de tempel van Kukulcán, ook gekend als El Castillo, is tot 35 meter lang en meer dan 20 meter hoog, zo heeft de universiteit van Unam meegedeeld. Tussen het fundament van het bouwwerk en het meer ligt een natuurlijke kalksteenlaag van vijf meter dik.

‘Belangrijke ontdekking’

De ontdekking werd gedaan tijdens een geo-elektrisch onderzoek en dus niet tijdens opgravingen. Archeoloog Guillermo de Anda, die zelf niet deelnam aan het onderzoek, noemt de ontdekking uitermate belangrijk. ‘Dit kan bewijzen dat de Maya’s symbolische kaarten van hun kosmologie verwerkten in hun tempels en heilige sites’, aldus de Anda. ‘De cenotes (water bevattende grot nvdr.) die de piramide omringen, kunnen de vier windstreken vertegenwoordigen. Het meer dat nu ontdekt is, is dan het centrum dat door de Maya’s gezien wordt als het centrum van het universum.’

‘Veel vragen’

Maar volgens hoofdonderzoeker Rene Chavez zijn er nu vooral veel vragen te beantwoorden. ‘Wisten de Maya’s dat er water aanwezig was vooraleer ze aan de bouw van de piramide begonnen? Eens we die vraag beantwoord hebben, kunnen we meer inzicht krijgen in hun wonderbaarlijke cultuur’, zegt Chavez.

De wetenschappers sluiten echter niet uit dat de piramide daardoor ooit instort, maar daar zullen nog vele mensengeneraties over gaan.