Waarom jihadisten bidden voor en na de verkrachting
Foto: BELGA/AFP

Door verkrachting te beschouwen als een gelovige daad die zogezegd wordt ondersteund door de Koran, probeert Islamitische Staat (IS) seksslavernij goed te praten. The New York Times beschrijft hun ‘theologie der verkrachting’ en sprak met slachtoffers.

Toen een IS-strijder uit Irak op het punt stond om een 12-jarig meisje te verkrachten, nam de jihadist uitgebreid de tijd om uit te leggen dat hetgene wat hij met haar ging doen geen misdaad is. Omdat het meisje een andere godsdienst had dan de Islam, zou de Koran hem niet enkel het recht geven om haar te verkrachten, maar moedigden de geschriften hem zelfs aan.

Even later bond hij haar vast en stopte hij een prop in haar mond. Hij knielde naast het bed en mompelde een gebed alvorens het meisje te verkrachten.

‘Hij zei me dat het oké was om een ongelovige te misbruiken. Hij zei dat het hem dichter bij God zou brengen. Daarna begon hij weer te bidden’, getuigt het meisje, die in een nabijgelegen vluchtelingenkamp woont.

‘Ze is geen klein meisje’

In verschillende Iraakse steden vertellen ontvoerde vrouwen hetzelfde verhaal De meeste vrouwen en meisjes in de streek werden eerst in afzonderlijke bussen naar verschillende zalen gebracht. Daar werden ze verkocht als seksslaven. ‘Wat mij alarmeerde, is dat de jihadstrijders na een tijdje begonnen te doen alsof de verkrachtingen en de seksslavernij niet bestonden. Alsof ze plots beseften dat de Koran natuurlijk helemaal niet akkoord gaat met verkrachting en wisten dat ze de grens hadden overschreden’, zegt een Syriëkenner.

Uit 21 interviews met ontsnapte slachtoffers blijkt dat IS ook een achterpoortje heeft gevonden voor seks met slavinnen die nog niet in de puberteit zijn. In december 2014 werden pamfletten onderschept die de boodschap uitdragen ‘dat het toegelaten is om geslachtsgemeenschap te hebben met vrouwelijke slaven vanaf het ogenblik dat ze er fysiek klaar voor zijn’.

Toen een 34-jarige slavin aan haar ‘eigenaar’ en IS-strijder vroeg waarom hij een 12-jarig meisje, dat hevig bloedde en een infectie had opgelopen toch bleef verkrachten, antwoordde hij kordaat: ‘Ze is geen klein meisje. Ze is een slavin. En ze weet precies hoe ze seks moet hebben. En seks met haar is wat God van mij wil.’

Het hele verhaal kunt u lezen op de website van de New York Times .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in