Alsof de ellenlange files op de Franse wegen nog niet vervelend genoeg zijn betaal je bij onze zuiderburen ook nog eens flink wat tol. Met de nieuwe smartphone-app Péago kan je volgens de makers tot 25 procent besparen op de Franse péage.

In tegenstelling tot wat je zou denken helpt Péago je niet om de tolwegen te omzeilen. Je verliest dus geen tijd met alternatieve routes langs allerlei binnenwegen. 'Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: door op de juiste locaties tussendoor af te rekenen betaal je minder”, vertelt Sjoerd van Oort, een van de Nederlandse ontwikkelaars van Péago. 'De app begeleidt je naar de juiste afrit, je rekent het verschuldigde bedrag af en na het tolhuisje rijd je via een rotonde de snelweg weer op.'

Deze handeling kost je misschien een paar minuten, maar op een traject als Brussel – Parijs bespaar je zo al gauw vier euro. Een enkele reis kost dan nog maar 12,10 euro in plaats van 16,10 euro en bij grotere voertuigen, zoals een mobilhome of caravan, bespaar je zelfs nog meer. Abonnementskosten zijn er niet, dus het aankoopbedrag van de app (3,99 euro) heb je op die manier snel terugverdiend.

Omdat Péago geen echte routeplanner is baseert de app zich op het meest voor de hand liggende traject naar je Franse bestemming. Wijk je daarvan af, dan zal de berekende besparing uiteraard niet meer kloppen. Maar hoe je ook rijdt, de app zal je steeds blijven ‘volgen’ en je bij elke tolpoort (zo’n drie kilometer op voorhand) een notificatie sturen. Daarin lees je precies of en hoe je bij de naderende péage geld kan besparen.

Niet onbelangrijk: Péago werkt – eenmaal ingesteld – ook zonder mobiele internetverbinding, zodat je geen hoge roamingkosten hoeft te betalen. Wel gebruik je in de wagen best een smartphone-oplader, want het intensieve gebruik van de gps-functie vreet energie. Péago is zowel beschikbaar voor iOS als voor Android.