Ieperfest klaar voor 10.000 hardcorefans
Op 12 augustus was het terrein nog volop in opbouw. Foto: Tommy Huyghebaert

Ieper stoomt zich klaar om 10.000 hardcorefans te ontvangen voor de 23ste editie van het festival Ieperfest. Het gaat om een van de grootste festivals in zijn soort in Europa. Deze editie vindt plaats van 14 tot 16 augustus.

Bij de voorbereidingen wordt er halstarrig uitgekeken naar het nakende onweer donderdagavond. ‘Hopelijk verpest het weer niets nog voor de echte start’, aldus programmator Bruno Vandevyvere. ‘Maar we zijn er klaar voor. Vorig jaar hadden we ook te kampen met slecht weer, dus we voorzien dezelfde maatregelen en blijven uiteraard op onze hoede.’

Ieperfest is al ruim twee decennia een buitenbeentje op de festivalkalender. Met hardcore spreekt het festival een nichepubliek aan, maar Ieperfest is vooral een van de groenste en meest ecologische festivals van Vlaanderen. Dat gaat van uitsluitend veganistisch eten, tot droge toiletten of eigengemaakte asbakken.

‘Dit jaar voeren we ook een ecocamping in, met onder meer zelfgemaakte douches. Bedoeling is dat de kampeerders daar alles netjes sorteren en geen vuil achterlaten. Een test die we hopen uit te breiden tot het volledige terrein de komende jaren’, aldus Vandevyvere.

Ieperfest biedt dit jaar zelfs ‘Battlefield Tours’ aan, een ochtendlijke rondrit langs enkele sites van de Eerste Wereldoorlog. ‘We hebben altijd een uitgebreid “More than Music”, dit past daarin. Ideaal om de kater door te spoelen, maar ook om de streek en de geschiedenis te leren kennen’, besluit Vandevyvere.

Headliners dit jaar zijn Judge, Biohazard en Sick of it All. Er treden in totaal 84 bands op.

Ook De Standaard is dit jaar op Ieperfest aanwezig. Volg onze reporter An Olaerts op de livefeed (www.standaard.be/festivallive) of lees het verslag maandag in de krant.