Ongeveer 500 liter ammoniak geruimd in Zutendaalse bossen
Foto: Photo: Tom Palmaers

De civiele bescherming van Brasschaat heeft in de bossen van Zutendaal ongeveer 500 liter ammoniak opgeruimd en 70 à 80 liter zoutzuur. Dat bevestigde het parket van Limburg, afdeling Tongeren donderdag.

De ammoniak had een hoge pH-waarde. Met de vondst van deze gedumpte producten is het zo goed als zeker dat het om afval van een drugslaboratorium gaat. Vier kinderen van een nabijgelegen vakantiepark en hun begeleider liepen dinsdag brandwonden op, toen ze door een plas met de gedumpte stoffen fietsten.

Het ging om twee plassen, eentje met ammoniak en eentje met zoutzuur. De producten zijn illegaal geloosd. Zoutzuur en ammoniak worden gebruikt voor het fabriceren van xtc.

De slachtoffers zijn woensdag in een gespecialiseerd brandwondencentrum op consultatie gegaan. Daaruit bleek dat sommigen zelfs derdegraads brandwonden hadden opgelopen aan armen en benen.

‘Mijn dochter en zoon kwamen na de fietstocht huilend terug aan bij de chalet’, vertelde de papa van twee van de slachtoffers. ‘Ik dacht eerst dat ze zich geneteld hadden, maar toen bleken het brandwonden.’

De Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM bekijkt momenteel overigens ook of de grond, waar de plassen zich bevinden, afgegraven moet worden. Zolang die beslissing niet valt, blijven de bospaden waar de plassen zich bevonden, afgesloten. Het onderzoek werd woensdag ook overgedragen aan de federale gerechtelijke politie Limburg.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig