‘Prostitutie is geen recht, maar vorm van geweld’
Foto: Photo News

De Vrouwenraad maakt zich zorgen over het feit dat Amnesty International dinsdag gestemd heeft voor decriminalisering van sekswerk. Want sekswerk legaliseren is de seksindustrie legaliseren, klinkt het.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil prostitutie uit de criminaliteit halen. Een meerderheid van de afgevaardigden besliste dat dinsdag op de internationale vergadering van Amnesty in Dublin. De plannen zijn omstreden en kregen eerder al veel kritiek, maar toch stemden 116 landen voor, 67 tegen en 21 landen onthielden zich.

De International Council Meeting (ICM) is de internationale beweging van Amnesty International en legt de hoofdlijnen van de mensenrechtenpolitiek van de organisatie vast. De leiding van de ngo moet nu het beleid rond dit thema verder uitstippelen.

‘Enkel voordelen voor pooiers, kopers en mensenhandelaars’

‘Hun standpunt ondersteunt staten om zo de seksindustrie te legaliseren’, zegt de Vrouwenraad nu. ‘Want sekswerk legaliseren is de seksindustrie legaliseren. Het treft de mensenrechten van vrouwen en meisjes recht in het hart. Wij herbevestigen ons engagement om te strijden tegen prostitutie van vrouwen en meisjes. De enigen die echt baat hebben bij deze vorm van geseksualiseerd geweld zijn pooiers, kopers en mensenhandelaars.’

‘Legalisering leidt niet tot een veiligere en schonere bedrijfstak, dat is een mythe’, zegt ook Magda De Meyer, voorzitter Vrouwenraad: ‘Armoedebestrijding, degelijke uitstapprogramma’s en vooral de naleving van internationale verdragen zoals het VN-Verdrag inzake de onderdrukking van mensenhandel en de uitbuiting van de prostitutie van anderen (1949) zijn aan de orde’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in