Amnesty International stemt voor decriminalisering prostitutie
Foto: IMAGEGLOBE

Ondanks sterke tegenstand vanuit onder meer de Hollywoodwereld, heeft Amnesty International voor de decriminalisering van sekswerk gestemd. Dat gebeurde tijdens de bijeenkomst van de Internationale Raad van de ngo.

Afgevaardigden van over de hele wereld kwamen samen in Dublin in Ierland, om te stemmen over een voorstel rond prostitutie.

‘Sekswerkers behoren tot de meest gemarginaliseerde groepen ter wereld, die in veel gevallen een constant risico op discriminatie, geweld of misbruik lopen.’ Dat zei Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, in een verklaring. Hij reageerde opgelucht na de stemming. ‘Deze beslissing is niet gemakkelijk of snel genomen’, verzekert hij en hij bedankt iedereen die aan het debat heeft bijgedragen.

Kate Winslet en Meryl Streep

Het voorstel maakte ook heel wat verontwaardiging los. In een open brief kantte de Coalition Against Traficking in Women (coalitie tegen vrouwenhandel) zich fors tegen de beslissing. De brief, gericht aan Amnesty International, was ook ondertekend door een hele reeks Hollywoodactrices, onder wie Kate Winslet, Anne Hathaway, Emma Thompson en Merul Streep, alsook activisten en overlevenden van vrouwenhandel.

Desondanks stemde de ngo in het voordeel van prostitutie en sekshandel. Tot ontsteltenis van ook Esohe Aghatise van Equality Now. ‘Het is een grote teleurstelling dat Amnesty besloten heeft om de barons van sekshandel, die de zwakken en armen uitbuiten, te steunen en niet te luisteren naar de stemmen van overlevers. Het heeft de internationale wetgeving genegeerd, alsook het bewijsmateriaal vanuit landen die bordelen, pimpen en seks kopen gedecriminaliseerd hebben.’

Wederzijdse toestemming

Volgens Catherine Murphy, beleidsadviseur bij Amnesty International, is het beleid van de groep fout geïnterpreteerd. ‘Er is veel misverstand over ons voorstel.’ Het decriminaliseren gaat over prostitutie onder volwassenen, met wederzijdse toestemming, legt ze uit. ‘Daarmee willen we niet te wetten over uitbuiting, misbruik, handel of de deelname van kinderen schrappen. Die wetten zijn absoluut nodig en zijn nog altijd broodnodig in een gedecriminaliseerd systeem.’

Politie en prostitutie

Een van de belangrijkste bevindingen van Amnesty is de ‘antagonistische verhouding tussen politie en prostituees, vertelt Murphy. Ze hopen dat die situatie verbetert als landen hun voorstel aannemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in